Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τον «Καστανιώτη» στη σειρά «Σκέψη - Χρόνος και Δημιουργοί», κυκλοφόρησε ένας τόμος του Κωστή Μπαστιά με τίτλο «Φιλολογικοί περίπατοι - Συνομιλίες με 38 συγγραφείς του 20ού αιώνα». Η εισαγωγή και επιμέλεια του τόμου ανήκει στον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα.

- Από τον «Εξάντα» κυκλοφόρησαν: Το ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο του Ροβήρου Α. Μανθούλη «Αρχαίο ερωτικό και συμποσιακό λεξιλόγιο», με πρόλογο του φιλολόγου Κώστα Γεωργουσόπουλου. Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής όρων, λέξεων και εκφράσεων της ερωτικής και γενικά ηδονικής δραστηριότητας των αρχαίων Ελλήνων. «Η τελευταία νύχτα του αιώνα», τιτλοφορείται η ομαδική συλλογή διηγημάτων 19 γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων, τεχνών, επιστημών και της πολιτικής για το τέλος του αιώνα.

- Από τις δικές του εκδόσεις, ο Θεόδωρος Ι. Αποστολόπουλος (Καμπούρογλου 34, ΤΚ 11144, Αθήνα, κυκλοφόρησε τα βιβλία του «Η θεωρία της "Αξίας" και της "Υπερ-αξίας" του Μαρξ». (κριτικό φιλοσοφικό δοκίμιο πάνω στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ.«Η κριτική της πολιτικής φιλοσοφίας του Χέγκελ από τον Μαρξ» (κριτικό φιλοσοφικό δοκίμιο). «Περνώντας από το Παρίσι» (πρόκειται για ημερολόγιο του συγγραφέα, κατά την παραμονή του στο Παρίσι όπου σπούδασε).

- Από τον «Ιωλκό» κυκλοφόρησαν: Μια ογκώδης συλλογή (446 σελ.) του δημοσιογράφου Γιάννη Κορίδη, με «Τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια». Ο πρόλογος υπογράφεται από τον καθηγητή Λαογραφίας Μιχάλη Γ. Μερακλή. Η συλλογή κατατάσσει τα τραγούδια στις εξής κατηγορίες: Ακριτικά, ιστορικά κλέφτικα, της Εθνικής Αντίστασης, της αγάπης και του έρωτα, μοιρολόγια, της ξενιτιάς, παραλογές, ενώ περιέχει και βιβλιογραφία. Ενας τόμος με ιστορικά - φιλολογικά - βιβλιοκριτικά κείμενα του Αλέξη Γ. Κ. Σαββίδη, με τίτλο «Ποικίλα Δοκίμια». Το μυθιστόρημα του Σάκη Αθανασιάδη «Η συμμορία του απογεύματος». Το ταξιδιωτικό βιβλίο της Ρεβέκας Γαλανοπούλου - Τουρκοβασίλη «Προς Ανατολάς». Το βιβλίο του ποιητή Τάκη Σκανάτοβιτς με τίτλο «Περί φαντασίας και άλλα...», με 24 «καταχρηστικά δοκίμια», όπως τα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας τους. Το παιδικό βιβλίο του Πέτρου Δ. Αργύρη «Τα γραμμένα δεν ξεγράφονται».

- Από τον «Κέδρο» κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο του καθηγητή της θεωρίας της Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νάσου Βαγενά «Σημειώσεις από το τέλος του αιώνα» (κείμενα υπό μορφή επιφυλλίδων, κριτικών παρεμβάσεων και βιβλιοκρισιών για λογοτεχνικά και πολιτιστικά θέματα). Το μυθιστόρημα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Δημήτρη Μάνου, «Ιόβολος έρωτας». Το μυθιστόρημα της Ερσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ - ζαγκ στις νερατζιές». Το μυθιστόρημα του Λουίτζι Μαλέρμπα «Ιθάκη για πάντα», εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος (μετάφραση Τότα Τσάκου - Κουβερτίνο. Το μυθιστόρημα του Πάνου Θεοδωρίδη «Η δεξιά ερωμένη». Το μυθιστόρημα του Φρανσίσκο Γκόλντμαν «Ο μούτσος» (μετάφραση Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης). Το παιδικό βιβλίο της Μαίρη Μεταξά - Παξινού «Για το χταπόδι της αλληλούς».

- Από τον «Πατάκη» κυκλοφόρησαν: Η μελέτη της Ρούλας Κακλαμανάκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ - Η ζωή και το έργο του». Το μυθιστόρημα του γνωστού Τούρκου τραγουδοποιού Ζουλφού Λιβανελί «Ο μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης», με πρόλογο του Μίμη Θεοδωράκη (μετάφραση Φραγκώ Καράογλαν). Το μυθιστόρημα της Γιουγκοσλάβας Σβετλάνα Βέλμαρ - Γιάνκοβιτς «Η Μίλιτσα Πάβλοβιτς στο σκοτάδι» (μετάφραση Μαριλένα Γεωργιάδου ). Το μυθιστόρημα του Γουόρεν Αντλερ «Παιχνίδια της τύχης», γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Σ. Πόλακ (μετάφραση Γιούλη Μαδούρου). Το μυθιστόρημα της Σαμ Χάνα Μπελ «Η νύφη τον Δεκέμβρη» (μετάφραση Μαριλένα Αλεβίζου). Το μυθιστόρημα της Φρανσουάζ Σαντερναγκόρ «Η πρώτη σύζυγος» (μετάφραση Νάγια Οικονομοπούλου). Τα διηγήματα του Σάιρον Γκρίντζον «Ο ερωδιός λύνει τη σιωπή του». Τ ο μυθιστόρημα του Νίκου Μπαλάδη «Θολή ταυτότητα». Το βιβλίο του Οσκαρ Ουάιλντ «Τα γενέθλια της Ινφάντα» (εικονογράφηση - διασκευή για παιδιά από την Εφη Λαδά). Το βιβλίο για μικρά παιδιά του Ντέιβιντ Μακ Λι «Ο Ελμερ και ο Γουίλλυ».

- Από τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη», κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Χριστίνας Χονδρογιάννη «Είναι που δε χωρώ σε ξένα όνειρα».

- Από το «Στάχυ» κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα της Μαρίας Εσπινόζα «Γραφές του έρωτα» (μετάφραση Αναστασία Παπακωνσταντίνου). Ενα συλλογικό βιβλίο Ελλήνων και ξένων με τίτλο «Herbert Marcuse - Κριτική - Ουτοπία - Απελευθέρωση» (επιμέλεια των Γ. Μανιάτη, Γ. Σαγκριώτη, Α. Χρύση). Το ιστορικο-πολιτικό μυθιστόρημα του Παύλου Γαδ «Η ολοκλήρωση του λάθους». Το μυθιστόρημα του Θανάση Σκαμνάκη «Οι μικροί πολέμιοι του χρόνου και της φθοράς».

- Από τον « Γαβριηλίδη» κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο της θεσσαλονικιάς Εβραίας Ροζίνα Ασέρ - Πάρδο «548 ημέρες με άλλο όνομα - Θεσσαλονίκη 1943 Μνήμες πολέμου» (Μνήμες της δεκάχρονης το 1943 Ροζίνας, που κράταγε ημερολόγιο ως άλλη Αννα Φρανκ). Το ποιητικό βιβλίο της Ρουμπίνας Θεοδώρου «Ωστικό κύμα».

- Σόνια Πυλορώφ - Σωτηρούδη «Από άλλη αλφαβήτα» (ποιήματα. Θεσσαλονίκη 1999). Χ. Π. Σοφίας «Ελικωνία» (ποίηση).

- Μαρίνας Ζωγράφου «Λεγεώνα της νύχτας» (ποίηση). Εκδόσεις «Γκοβόστη».

- Σώτης Τριανταφύλλου «Το εργοστάσιο των μολυβιών». (Μυθιστόρημα). Εκδόσεις « Γκοβόστη».

- « Γιώργος Ζιούτος (1903 - 1967)» (Επιστημονική συνάντηση στο Βόλο για τον ερευνητή, δημοσιογράφο και αγωνιστή της Αριστεράς. Επιμέλεια Κατερίνα Ζωητοπούλου - Μαυροκεφαλίδου. Εκδόσεις «Παρασκήνιο».

- Θανάση Φροντιστή «Πειραματόζωα». (ποίηση Β` έκδοση).

- Ηλία Σιμόπουλου «Οι κήποι του Νοέμβρη» (ποίηση).

- Πάνου Καπνιστή «1+1+1=1». (ποίηση, Εκδόσεις ΔΕΕΛ).

- Δημ. Σανιδά «Πετρωμένα δάκρυα» (Διηγήματα).

- Δημ. Π. Κρέμου «Χρονικό 1941 - 1944 Ημερολόγιο ενός Ελασίτη» (Εκδόσεις «Ο Πολίτης»).

- «Εμβόλιμον» (τεύχος 39-40 του 1999, με πλούσια όπως πάντα ύλη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ