Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ «ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»
Ακόμα αισιοδοξούν...

ΜΟΣΧΑ (του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ).--

Σε 2 με 3 μήνες εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ότι θα υπογραφεί η ελληνορωσική διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Την εκτίμηση αυτή την έκανε αμέσως μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Ιγκόρ Γιουσούφοφ στη Μόσχα. Παρά το γεγονός όμως ότι οι δύο υπουργοί δηλώνουν τη βούλησή τους για την προώθηση του έργου, που «σέρνεται» εδώ και περίπου μία δεκαετία, το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η εξασφάλιση ποσοτήτων πετρελαίου για την τροφοδοσία του αγωγού. Πάντως, κατά τη χτεσινή συνάντηση, αποφασίστηκε έως τις 15 Ιούνη να εξεταστεί το θέμα στο πλαίσιο των επαφών της διακρατικής επιτροπής κατασκευής του αγωγού.

Πέραν της κατασκευής του αγωγού, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν παραπέρα την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση ενεργειακών επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρωσία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης για τη δυνατότητα επενδύσεων στον τομέα του φυσικού αερίου, ενόψει μάλιστα και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η «Γκαζ Προμ»), αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, π.χ. όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος στη μονάδα των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και τα θέματα που θα τεθούν στην ενεργειακή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μάη στην Πετρούπολη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, στόχος της συνόδου είναι η αναβάθμιση των ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας, με τη διαμόρφωση όρων ασφαλούς συνεργασίας και τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος, αφού η ΕΕ στηρίζει πλέον τον ενεργειακό της εφοδιασμό από τη Ρωσία. Η ΕΕ αναμένεται να προωθήσει την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ενεργειακών πρώτων υλών, με την ταυτόχρονη διείσδυση ενεργειακών πολυεθνικών στις ρωσικές ενεργειακές πρώτες ύλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ