Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Σάπια υποκρισία στο όνομα της ποιότητας

Οι υπουργοί - υπάλληλοι των πολυεθνικών λένε «ναι» στα μεταλλαγμένα, ασχέτως αν είναι τοξικά ή αλλεργιογόνα

Την πρόθεσή του να ψηφιστούν οι ολέθριες προτάσεις της αναθεώρησης της ΚΑΠ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς τον επόμενο μήνα εξέφρασε και χτες ο επίτροπος Γεωργίας Φρανς Φίσλερ, στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Οπως φάνηκε, από αύριο ξαναπαίρνουν μπροστά τα αντιαγροτικά παζάρια στις Βρυξέλλες, αφού όπως ειπώθηκε μέσα στη βδομάδα ξεκινά η λεγόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των «25» της ΕΕ, για να στρωθεί ο δρόμος της ψήφισης της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στις 26 και 27 Μάη, θα συζητηθεί και επίσημα το θέμα. Φαίνεται πως τα συμφέροντα κάποιων πολυεθνικών δεν καρτεριούνται. Οσο για τον Γ. Δρυ, αυτός, όπως ήδη έχει δείξει, θα θεωρήσει μεγάλη πολιτική επιτυχία να ψηφιστεί υπό τη δική του προεδρία η καταστροφική αναθεώρηση της ΚΑΠ. Αν και χτες στη συνέντευξη Τύπου έμοιαζε περισσότερο σαν «υπαλληλάκος - συντονιστής» ανάμεσα στους επιτρόπους Γεωργίας και Υγείας - Ασφάλειας Τροφίμων. Πάντως το πόσο γρήγορα θα ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα τα βρουν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι και οι «υπηρέτες» των πολυεθνικών.

Χτες, τελευταία μέρα του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, μετά τις βόλτες, περιηγήσεις, δείπνα και δεξιώσεις, συνεδρίασαν για μερικές ώρες οι μετέχοντες υπουργοί, στο «Αχίλλειον», με θέμα την «ποιοτική γεωργία». Το υποκριτικό της υπόθεσης ακόμα και σε αυτό το θέμα, φάνηκε για μια ακόμα φορά και στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια. Ο προεδρεύων και οι δυο επίτροποι έριξαν πολλές «σάπιες» κορόνες περί ποιότητας για λόγους δημιουργίας ψευτο-εντυπώσεων περί του κοινοτικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της ποιότητας. Κι αυτό όπως πρόσθεσε και ο επίτροπος Γεωργίας στα πλαίσια της λεγόμενης αειφόρου ανάπτυξης, που αποτελεί την πρόφαση, μαζί με την ποιότητα, για τη λήψη των νέων ολέθριων μέτρων της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Και η υποκρισία είχε και συνέχεια. Ο επίτροπος Γεωργίας, συνεχίζοντας να δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας, ανέφερε πως η ποιότητα θα συμβάλει και στη βελτίωση και του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία και κοροϊδία, αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει τελικά στο όνομα της ποιότητας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η ΕΕ κατ' εντολή των πολυεθνικών ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα μεταλλαγμένα, κάνοντας λόγο για μέτρα προστασίας των καταναλωτών και της γεωργίας. Αλλά πόσο και πώς θα προστατευτεί η ποιοτική γεωργία και το περιβάλλον, από την απελευθέρωση της καλλιέργειας προϊόντων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς; Πώς θα επιλέγουν οι καταναλωτές, όταν με τα μέχρι τώρα δεδομένα στις μισές σχεδόν περιπτώσεις δε θα σημαίνονται τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς; Μάλιστα, ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ έφτασε σε σημείο να πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως δεν τρέχει και τίποτα αν υπάρχει και κάποιο πρόβλημα τοξικότητας από τα μεταλλαγμένα, καθώς και κάποιες αλλεργικές επιδράσεις.

Η δεύτερη μεγάλου μεγέθους υποκρισία αφορά τις προκλητικές προπαγανδιστικές διατυπώσεις ότι η ποιότητα στη γεωργία θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος, που θα επιφέρει η αναθεώρηση της ΚΑΠ στους αγρότες. Πώς γίνεται όμως η ΕΕ να λέει ότι η ποιότητα θα ανεβάσει τις τιμές, όταν η ίδια προτείνει μείωση των τιμών, παρέμβαση κατά 5% στο σκληρό στάρι και κατά 50% στο ρύζι; Πώς γίνεται να αποτελεί κίνητρο ποιότητας η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και η μετατροπή της σε κατ' αποκοπήν παγωμένη ή μειούμενη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ