Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Λείπει ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων

Σημαντική καθυστέρηση στα θέματα θεσμικού πλαισίου, στην υλοποίηση έργων και στην ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας από τη διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση παρατηρείται στα ζητήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, διαπιστώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων στην Κ. Μακεδονία, έγινε αναφορά από τους εισηγητές στη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών, στις ευκαιριακές λύσεις του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ σημειώθηκε ότι οι βιώσιμες λύσεις και ο σχεδιασμός πρέπει να εμπεριέχουν κοινωνική αποδοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν, οι ανάγκες όσον αφορά στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τη διατιθέμενη ποσότητα στερεών αποβλήτων στην Κ. Μακεδονία, καλύπτονται κατά 50% από χώρους ελεγχόμενης ταφής, κατά 39,5% από χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης και μόνο κατά 10,5% από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 93 χωματερές, στο νομό Ημαθίας 63, στο νομό Κιλκίς 80, στο νομό Σερρών 98, στο νομό Πέλλας 98, στο νομό Πιερίας 43, ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή στο νομό Χαλκιδικής (εκτίμηση 60 χωματερές).

Για το νομό Θεσσαλονίκης πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Ωστόσο, η έγκριση του Ταμείου Συνοχής, υπαγορεύει την ταυτόχρονη πορεία των έργων ανακύκλωσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, για τη χρηματοδότηση του έργου. Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ενώ σύμφωνα με το Νομαρχιακό Σχεδιασμό θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, μαζί με το ΧΥΤΑ, μέσα στο 2003 - 2004. Τέλος, αναφέρθηκε ότι πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αλλά δεν τον έχει θεσμοθετήσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ