Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Υπερσυγκέντρωση στα χέρια λίγων και «εκλεκτών»

Σε μαρασμό οδηγούνται οι χιλιάδες μικρομεσαίοι εργολάβοι της χώρας

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει το 80% των δημοσίων έργων της χώρας να κατασκευάζεται από 4-5 μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, ενώ αυτή η υπερσυγκέντρωση των έργων έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό της υπερσυγκέντρωσης των έργων επικεντρώθηκε το 59ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), που εκπροσωπεί 6.500 μικρομεσαίους εργολάβους από ολόκληρη τη χώρα και πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στα Γιάννενα.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΣΕΔΕ, η υπερσυγκέντρωση αυτή οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση προκηρύσσει και εκτελεί μόνο τα λεγόμενα μεγάλα έργα, στο ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους τα έργα της περιφέρειας και στο ότι έχει καθιερώσει απαράδεκτα υψηλά όρια ανεκτέλεστου για τις μεγάλες εταιρίες με πτυχίο 7ης Τάξης, με αποτέλεσμα αυτές να σαρώνουν όλα τα έργα.

Τις απόψεις αυτές για την υπερσυγκέντρωση των έργων σε λίγους και εκλεκτούς φαίνεται να συμμερίζεται και το ΤΕΕ, το οποίο σήμερα διοργανώνει συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Διαφάνεια και διαπλοκή στα δημόσια και ιδιωτικά έργα: η ρίζα τους στη νομοθεσία».

Σύμφωνα, πάντως, με το Ψήφισμα του Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ, η λύση μπορεί να εξευρεθεί αν «η πολιτική ηγεσία βρει τις προϋποθέσεις αναδιανομής της "πίτας" των έργων στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και όχι της ενίσχυσης των ολιγοπωλίων». Επίσης η ΠΕΣΕΔΕ ζητά: Την άμεση θέσπιση των τροπολογιών στο νόμο 2940/01 που έχει προτείνει και οι οποίες οδηγούν στη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Την ενεργοποίηση των προτάσεων του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών για την επικαιροποίηση των αναλυτικών τιμολογίων των έργων. Την εφαρμογή της ενιαίας διακήρυξης σε όλα τα έργα, ώστε να αποφεύγονται οι «φωτογραφικοί» όροι στους διαγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ