Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα στα αεροδρόμια

Εκτακτα προληπτικά μέτρα σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια για την άτυπη πνευμονία καθόρισαν το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Τα μέτρα χωρίζονται σε τρεις ενότητες (πρόληψη, κρούσμα σε αεροσκάφος και κρούσμα μετά την άφιξη σε αεροδρόμιο) και περιλαμβάνουν: Διανομή ιατρικής προειδοποίησης στους επιβάτες και ανάρτησή της σε εμφανή σημεία. Προμήθεια γαντιών και μασκών, που θα πρέπει να φορούν όσοι πρόκειται να έρθουν σε επικοινωνία με ύποπτο κρούσμα. Συμπλήρωση ειδικού εντύπου το οποίο θα συμπληρώνεται εν πτήσει από τους επιβάτες εφόσον προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου. Προληπτική απολύμανση των χώρων υγιεινής του αεροσταθμού, καθώς και περιοχών ή επαγγελματικών χώρων εργασίας, με αντιβακτηριακό σαπούνι ή χλωριούχο διάλυμα (χλωρίνη).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα σε αεροσκάφος, αν υπάρξει θετική διάγνωση μετά από ιατρική εξέταση, τότε το αεροσκάφος θα οδηγείται σε απομακρυσμένη περιοχή, θα κρατούνται τα πλήρη στοιχεία των επιβατών που κάθονταν στην ίδια σειρά με τον νοσούντα επιβάτη, καθώς και των επιβατών των δύο προηγούμενων και των δύο επόμενων σειρών, όπως και του πληρώματος, ενώ οι περαιτέρω ενέργειες θα αποφασίζονται από τις υγειονομικές αρχές.

Τέλος, για την αντιμετώπιση κρούσματος μετά την άφιξη του αεροσκάφους, πρέπει να διατηρούνται για διάστημα 15 ημερών οι λίστες των επιβατών και του πληρώματος από τις αεροπορικές εταιρίες, σε περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές.

Μείωση τουριστών

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συνολική μείωση της τάξης του 5% στον ελληνικό τουρισμό το 2003 εκφράζει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, με την έρευνά του για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Αποφεύγει, ωστόσο, λόγω της εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας και της ανασφάλειας που αυτή δημιουργεί, να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη μείωση των αφίξεων, την οποία θεωρεί δεδομένη και λόγω του ιού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, χτες, η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Μαρί Δασκαλαντωνάκη, εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας στον τουριστικό κλάδο, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε συνδυασμό με τα φθηνά «πακέτα» διαμονής! Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλούνται να «πληρώσουν» τις συνέπειες του έντονου ανταγωνισμού και της προσπάθειας των ξενοδόχων να κερδίσουν περισσότερα μεταθέτοντας το κόστος στις πλάτες των ξενοδοχοϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ