Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Ανεπαρκή μέτρα, ενώ εμφανίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα

Τη δημιουργία μονόκλινων θαλάμων απομόνωσης στο «Αττικό» νοσοκομείο ζητά η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα για Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τις τρομακτικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος της χώρας κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ταυτόχρονα αποκάλυψε τον επιδερμικό τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Υγείας αντιμετώπισε την κατάσταση, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων τα οποία πήρε στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμφάνιση του πρώτου ύποπτου κρούσματος σημειώθηκε την παραμονή της απεργίας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που είχε ως κύριο αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το ΣΟΑΣ. Χτες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και -λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης- ανέστειλε την προγραμματισμένη για σήμερα 24όρη απεργία.

Κραυγές αγωνίας

Χτες το μεσημέρι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είχε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για την απεργία, αλλά τελικά αναλώθηκε στο ΣΟΑΣ.

Το θέμα του ΣΟΑΣ αποτελεί πρόκληση για όλα τα υγειονομικά συστήματα, ενώ στη χώρα μας αποκαλύπτει τη γύμνια στην ΠΦΥ και τις ελλείψεις οικογενειακών γιατρών, που αποτελεί τον κρίσιμο κρίκο μέχρι το φτάσει το ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο, επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης σημειώθηκε η έλλειψη γιατρών δημόσιας υγείας. «Γιατί να μην υπάρχει ένας γιατρός στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, που θα ελέγχει την κατάσταση;», αναρωτήθηκαν οι γιατροί.

Χρειάζεται ένα δίχτυ ΠΦΥ, τόνισαν οι γιατροί, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη 6.000 οικογενειακών γιατρών» τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Ο κρατικός οικογενειακός γιατρός θα έχει την πρώτη επαφή με εκείνον που έχει το πρόβλημα και θα τον συμβουλέψει τι πρέπει να κάνει και θα τον προωθήσει στο σύστημα, ώστε να μη «βρεθεί χύμα» ανάμεσα στους εκατοντάδες -ή χιλιάδες- ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου που εφημερεύει.

Οι γιατροί υπογράμμισαν ότι και στις υπάρχουσες μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει γίνει ένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και στελέχη των ΠεΣΥ λένε ότι μετά από ένα μικρό αριθμό κρουσμάτων δεν ξέρουν τι μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλοι χώροι απομόνωσης. Ετσι έχουν γίνει προτάσεις για την απομόνωση κάποιων χώρων.

Η ριζική όμως λύση παρουσιάστηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ με την πρόταση να χρησιμοποιηθεί το «Αττικό» νοσοκομείο άμεσα στα πλαίσια του ΕΣΥ. «Θα έπρεπε, τονίστηκε, να έχουν ετοιμαστεί μονόκλινοι θάλαμοι και να έχουν γίνει ασκήσεις προσομοίωσης. Εστω και τώρα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προκηρύξει τις θέσεις των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται».

Οπως επισημάνθηκε δεν έχει γίνει καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου θα πρέπει να απομονωθούν οι -πιθανοί- άρρωστοι.

Ενδεικτικό της ανεπάρκειας των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση είναι ότι ο μοναδικός εν λειτουργία θάλαμος αρνητικής πίεσης στο «Σισμανόγλειο» λειτούργησε μόλις την παραμονή που εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα. Ενα άλλο στοιχείο του πρόχειρου σχεδιασμού είναι το γεγονός ότι γίνονται θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε νοσοκομεία -όπως στο «Κρατικό» της Αθήνας- που δεν έχει πνευμονολογικές κλινικές.

Τέλος η ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την αντίθεσή της στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή (15.1.2003) με την οποία απλώς μετονομάζονται σε ΤΕΠ τα εξωτερικά ιατρεία επειγόντων στις εφημερίες. Αν και η υπουργική απόφαση προέβλεπε την καθημερινή λειτουργία των ΤΕΠ, εντούτοις χτες σε σύσκεψη προέδρων Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και διοικητών νοσοκομείων υπό τον υφυπουργό Υγείας Εκτ. Νασιώκα προσδιορίστηκε η λειτουργία των ΤΕΠ στις μέρες των εφημεριών, ενώ η έναρξη της λειτουργίας θα ανακοινωθεί αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ