Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Γ. Σκιαδιώτη, στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Την ανάγκη της ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται, ανέδειξε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ιδιαίτερα, επικεντρώθηκε στην κατάσταση του Δημόσιου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας το αντιλαϊκό περιεχόμενο των όρων λειτουργίας τους και των σκοπών που καλούνται να επιτύχουν, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Αναφερόμενος στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση σημείωσε ότι «η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση κάνει τον ιμπεριαλισμό ακόμα πιο επιθετικό, πιο επικίνδυνο» και γι' αυτό πρώτη προτεραιότητα στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός μαζικού αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Σοβαρές αλλαγές, σημείωσε πιο κάτω, έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, όπως το σχέδιο «Πολιτεία», η αλλαγή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ο Καποδίστριας ένα και δύο κ.ά. Αυτά τα μέτρα αποτελούν «υλοποίηση αντιλαϊκών ρυθμίσεων και κατευθύνσεων» που το ευρωπαϊκό και ελληνικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ συναποφάσισαν στα πλαίσια της ΕΕ. Η πραγματικότητα αυτή, συνέχισε, κάνει ακόμα πιο αναγκαία τη διεθνοποίηση της δράσης του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος.

Ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε, ότι οι αλλαγές που προώθησε η ΕΕ και υλοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατέστησαν την ΤΑ από μετερίζι λαϊκής αντίστασης σε συμπληρωματικό μηχανισμό του αντιδραστικού αστικού κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Απόδειξη αποτελεί ότι σήμερα η ΤΑ πρωτοστατεί στην κατάργηση της μονιμότητας, την προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στη διάσπαση των εργαζομένων μέσω επιδοματικών λογικών κ.ά.

Ομως, συνέχισε, απέναντι σε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στάθηκαν ανίκανες να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, γιατί οι πλειοψηφίες τους έχουν υιοθετήσει ως αναγκαιότητα τη «Λευκή Βίβλο», το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ. Εχουν εγκαταλείψει τη λογική της ταξικής αντιπαράθεσης και αναζητούν λύσεις στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου.

Εμείς, ως ΚΚΕ, χρόνια προειδοποιούμε για τις αρνητικότατες συνέπειες αυτού του προσανατολισμού, για τους εργαζόμενους. Παίρνουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αγώνα, της ενίσχυσης της αγωνιστικής ενότητας, της κοινής δράσης. Παλεύουμε για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενιαία του δράση και τη συμμαχία του με τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Παλεύουμε για την παραπέρα ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ και «δουλεύουμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου, ικανού να αποτελέσει απάντηση στο ενιαίο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου».

Κλείνοντας, κάλεσε τους συνέδρους να κάνουν «έστω και ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση της ταξικής ανασυγκρότησης και αναγέννησης του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ