Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Κοντά στα δύο τρισ. δραχμές οι οφειλές κράτους και εργοδοτών

Στα 1,850 τρισεκατομμύρια δραχμές φτάνουν οι οφειλές κράτους και εργοδοτών στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή πρώτη ημέρα του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Από αυτά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές είναι συσσωρευμένες οφειλές του κράτους από το 1994 και τα 850 δισεκατομμύρια δραχμές είναι λεφτά που χρωστάνε οι εργοδότες.

Επίσης, από τους ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2002, προέκυψε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και μία στις εφτά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη. Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι, από την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, οι απώλειες εσόδων του ΙΚΑ υπολογίζονται ότι φθάνουν στα 400 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα στοιχεία αυτά προφανώς υπολείπονται της πραγματικότητας, καθώς προκύπτουν από τον έλεγχο μόλις 17.676 επιχειρήσεων και ένα σύνολο 51.804 εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή - προβλέπονται από το νόμο 2556/97 - λειτουργούν μόνο τα τέσσερα και με μειωμένο προσωπικό. Σε αυτά τα τέσσερα ελεγκτικά κέντρα από τους 105 ελεγκτές που προβλέπονται, υπηρετούν μόνο 22. Γενικότερα, στο ΙΚΑ υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού καθώς μία στις τέσσερες προβλεπόμενες θέσεις είναι κενή. Ετσι, σήμερα υπηρετούν στο ΙΚΑ 9.000 υπάλληλοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 12.500.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών από την κυβέρνηση, στο όνομα της είσπραξης ενός μέρους, έστω, των βεβαιωμένων οφειλών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ουσιαστικής ενθάρρυνσης των εργοδοτών να ασυδοτούν σε βάρος των ασφαλισμένων. Ενώ και η ίδια η κυβέρνηση από τη μια χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, για να προχωρήσει στο παραπέρα γκρέμισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και από την άλλη φροντίζει ώστε να μην καταβάλλει τις υποχρεώσεις της σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ