Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ανέξοδα «θα» και υποκρισία

Ανακρίβειες και αυθαίρετα συμπεράσματα για το κυβερνητικό έργο, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Στην επανάληψη υποσχέσεων και ανακριβειών για το κυβερνητικό έργο, αναλώθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή με πλήρη συνείδηση υλοποιεί τις αντιλαϊκές και αντεργατικές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτές οι εντολές θα κρίνουν την πρακτική και τις υποσχέσεις της.

«Αυτό είναι παρανομία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη ΝΔ και στις προεκλογικές της υποσχέσεις για τις συντάξεις. Οπως είπε, το κόστος αυτών των υποσχέσεων, ξεπερνά το όριο που έχει θέσει σε σχέση με το έλλειμμα, το Μάαστριχτ. Λίγο πριν, την... καταγγελία του, σημείωνε ότι «κάθε χώρα καθορίζει με τις επιλογές της τη θέση της μέσα στην Ενωση. Σήμερα οι πολίτες της Ελλάδας έχουν την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «Δημιουργήσαμε 210.000 θέσεις εργασίας», αλλά οι θέσεις αυτές αποτελούν φυσιολογικό αποτέλεσμα της λειτουργίας της οικονομίας. «Σύγχρονες υποδομές στο χώρο της κατάρτισης», χαρακτήρισε την κατεύθυνση της «Λευκής Βίβλου» για διά βίου μάθηση στη βάση του ανόητου συνθήματος ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά μη καταρτισμένοι... «Ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και των συντάξεων», θεώρησε το γεγονός ότι οι αμοιβές των εργαζομένων κινούνται στα επίπεδα του 1982, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κινούνται στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας. Την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Οτι οι κατώτερες συντάξεις αντιστοιχούν σε 15,5 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη από τα 20 που ήταν και το βοήθημα ΕΚΑΣ δίνεται σε λίγους και σ' αυτούς όχι ολόκληρο.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να υποσχεθεί τη δημιουργία 300 χιλ. θέσεων εργασίας ή «ευκαιριών» ή δυνατοτήτων απασχόλησης και άλλων 300 χιλ. θέσεων κατάρτισης. Δεν είναι τυχαίο που απέφυγε να μιλήσει για νέες θέσεις εργασίας και το είδος της απασχόλησης. Προσβλέπει στις αναμενόμενες προσλήψεις. Στα προγράμματα κατάρτισης που εξαπατούν τους άνεργους. Στην επιδότηση των εργοδοτών με τους πόρους στήριξης των ανέργων για προσλήψεις που θα έκαναν έτσι κι αλλιώς. Στην επιδότηση ανέργων για να γίνουν... επιχειρηματίες (ανεξάρτητα αν επιβιώσουν). Με λίγη προεκλογική υπερβολή, καταλήγει σε πλούσια νούμερα, προεκλογικής κατανάλωσης. Δεδομένο σε όλα αυτά, είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο πρέπει να χτυπηθούν, ώστε να ενισχυθεί η μερική απασχόληση και η απασχολησιμότητα.

Επισήμανε ότι θα ενισχυθεί και η πιλοτική εφαρμογή του «35ωρου», που στις τράπεζες έφερε σε δεινή θέση τους εργαζόμενους και ανέτρεψε κάθε έννοια δοσμένου ωραρίου εργασίας!

Στα ασφαλιστικά, επανέλαβε τα περί σεβασμού των «ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων» αλλά και εξασφάλισης ενός «βιώσιμου και αποδοτικού» συστήματος για τις νέες ηλικίες. Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν δηλώσει και προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προδιαγράφουν τη δημιουργία ενός βαθιά αντιλαϊκού συστήματος ασφάλισης, με μείωση παροχών και δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ