Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Ανεπιθύμητοι και στον Πειραιά

«Αυτοί οι υπουργοί δεν είναι ναυτιλίας, είναι των εφοπλιστών και της ολιγαρχίας». Με αυτό και δεκάδες ακόμα άλλα συνθήματα, ναυτεργάτες και συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά «υποδέχτηκαν», χτες το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη, τους 25 υπουργούς Ναυτιλίας και Μεταφορών της ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους και τους Ελληνες αρμόδιους υπουργούς. Τους υπουργούς μετέφερε το πολυτελές επιβατηγό πλοίο της ΑΝΕΚ, δηλαδή του Βαρδινογιάννη, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τους αποβίβασε σε ένα κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενο λιμάνι καθώς από τα χαράματα βρισκόταν υπό την πολιορκία λιμενικών, βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος και δυνάμεων της Αστυνομίας.

Αυτή ακριβώς η εικόνα, από τη μια μεριά υπουργοί της ΕΕ να αποβιβάζονται στο λιμάνι προστατευόμενοι από τις δυνάμεις καταστολής και από την απέναντι ακριβώς πλευρά - έξω από το λιμάνι - να βρίσκονται οι ναυτεργάτες μαζί με τους συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής, έκανε χειροπιαστό το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο Διευθυντήριο και τα φερέφωνά του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) και στον εργαζόμενο λαό. Παρουσίασε ανάγλυφα ότι οι «25» που χτες ολοκλήρωσαν την πενταήμερη άτυπη σύνοδό τους κάνοντας κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, ανάμεσα σε πλούσια γεύματα, δείπνα και προκλητικές φιέστες, αποτελούν τους γνήσιους εκπροσώπους των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι ακριβώς, ως γνήσιοι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, καθόρισαν τους τρόπους με τους οποίους θα εξαπολύσουν την επίθεση σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων στα καράβια, στα ναυπηγεία, στα λιμάνια, σε όλους τους συναφείς με τη ναυτιλία κλάδους.

Ναυτεργάτες και συνδικαλιστές από τις 7.30 π.μ. βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από την Ακτή Ξαβέρη, όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Στις 9.20 π.μ. το πλοίο έδεσε στην προβλήτα δίπλα από το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ. Αμέσως, ακριβώς απέναντί του αλλά έξω από το λιμάνι έσπευσαν οι διαδηλωτές. Ξεδίπλωσαν το πανό που ανέγραφε «ΟΧΙ στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης-κυβέρνησης, ΟΧΙ στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στην ανεργία» και το υπέγραφαν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ταυτόχρονα, τα συνθήματα «Πέσανε οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των εφοπλιστών», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό» και πολλά ακόμα αντήχησαν σε όλη την περιοχή.

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, και μιλώντας μέσα από την ντουντούκα ώστε η φωνή του να φτάσει μέχρι το «Βενιζέλος» αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που βρίσκονταν εκεί, είπε: «Ενώ τους ναυτεργάτες, συνολικά την εργατική τάξη, μαστίζουν η φτώχεια και η ανεργία, ο Ανωμερίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οργάνωσαν μία κρουαζιέρα-φιέστα, που στοίχισε στον εργαζόμενο λαό πάνω από ένα δισεκατομμύριο, για την άτυπη σύνοδο. Οι υπουργοί κατ' απαίτηση των εφοπλιστών χάλκευσαν νέα αντεργατικά μέτρα που προβλέπουν το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων για να αυξηθούν τα κέρδη της ολιγαρχίας. Οι ναυτεργάτες και τα άλλα σωματεία του Πειραιά εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην πολιτική της ΕΕ και καλούμε τους εργαζόμενους στους συναφείς κλάδους με τη ναυτιλία να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να επιβάλουν μιαν άλλη πολιτική, φιλολαϊκή. Για να επιβάλουν 7ωρο-5ήμερο-35ωρο και συλλογικές συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ