Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σκληρό πόκερ» από το ΡΚΚ/KADEK

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να ανοίξουν διάλογο με την Τουρκία και τις ΗΠΑ επιδιώκουν οι Κούρδοι του KADEK, ζητώντας πολιτική λύση του Κουρδικού με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό τους. Πόσες πιθανότητες έχουν να εισακουστούν; Αλλο ζήτημα.

Το ΡΚΚ/KADEK τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «δε θα προχωρήσει σε αφοπλισμό αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στην Τουρκία», ενώ δεσμεύεται να κλείσει το μέτωπο με τους Κούρδους του Ιράκ (που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ). Το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Μεσοποταμία, συνήθως άριστα πληροφορημένο για τις θέσεις της οργάνωσης, μετέδωσε από τη Φρανκφούρτη πως ο «de facto» ηγέτης του ΡΚΚ/KADEK, Οσμάν Οτσαλάν, βεβαίωσε ότι «τερματίσαμε τις ένοπλες δραστηριότητές μας και τις πολιτικές μας προσπάθειες στο βόρειο Ιράκ. Το θέμα μας είναι με την Τουρκία και με τα βήματα που χρειάζεται να κάνει. Αν η Τουρκία δεν κάνει κάποιο βήμα, δε θα εξετάσουμε τον αφοπλισμό μας. Ούτε οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το επιτύχουν αυτό». Ο Οσμάν, αδελφός του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ/KADEK Αμπντουλάχ «Απο» Οτσαλάν, είπε πως το PKK θα αφοπλιστεί αν η Τουρκία χορηγήσει αμνηστία στους αγωνιστές του και απελευθερώσει τον «Απο». Η Αγκυρα σιώπησε. Δεν υπήρξε, επίσης, σημειώνει το «Ρόιτερ», αντίδραση από πλευράς Ουάσιγκτον.

Οι αμερικανικές προθέσεις σχετικά με το Κουρδικό παραμένουν ασαφείς κι αμφιλεγόμενες, ωστόσο αυτές της ΕΕ αποκλίνουν όλο και περισσότερες από εκείνες της Αγκυρας: οι Βρυξέλλες θέτουν την επίλυση του Κουρδικού ως όρο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - προκαλώντας ναυτία στο διπλωματικό κατεστημένο κι οργή στους στρατηγούς. Ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στη Γερμανία, ανέφερε χτες ότι μετατοπιζόμενοι, οι Γερμανοί συντηρητικοί (FDP) εκτιμούν πως «προς το παρόν» η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ, ενώ είναι νωπή η αθέλητη (;) αποκάλυψη της δήλωσης του υπΕξ Γιόσκα Φίσερ ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ωστόσο, το γερμανικό Ιδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (Stiftung Wissenschaft und Politik) αναφέρει ότι η «ψύχρανση» των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ, λόγω Ιράκ, υποχρεώνει την Αγκυρα σε «συμμόρφωση» προς τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Μένει να φανεί αν η εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί. Πάντως, ο Τούρκος υπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ προβλέπει «πολλά εμπόδια» στην ενταξιακή πορεία, ειδικά μ' αφορμή την «ανάμειξη» του στρατού στην πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ