Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Στο σκοτάδι η υπόθεση της Ριανκούρ

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση της οδού Λουίζης Ριανκούρ η Μαρία Τσιντέρη, που κατέθεσε χθες στη δίκη της «17 Ν» ύστερα απ' όσα είχε καταθέσει, προχθές, σε βάρος της ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Στ. Μακρής. Συγκεκριμένα, ο Στ. Μακρής είχε κατονομάσει την Μ. Τσιντέρη ως τη μυστηριώδη γυναίκα που το Μάρτη του 1992 πληροφόρησε τις διωκτικές αρχές ότι επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ η «17 Ν» σχεδίαζε χτύπημα εναντίον δικαστικού λειτουργού, αποσπώντας γι' αυτήν την πληροφορία αμοιβή 13 εκατομμυρίων δρχ. Στην κατάθεσή του, ο Στ. Μακρής είχε ισχυριστεί, ακόμη, ότι η Μ. Τσιντέρη είχε επικοινωνήσει και πάλι μαζί του το Φλεβάρη του 2002, πράγμα που μπόρεσε να το διαπιστώσει βλέποντας τον αριθμό του τηλεφώνου της στο δικό του τηλέφωνο. Αλλά και αυτόν τον ισχυρισμό η εν λόγω κυρία τον αντέκρουσε εξίσου κατηγορηματικά, προσκομίζοντας, μάλιστα, βεβαίωση του ΟΤΕ, βάσει της οποίας στο επίμαχο χρονικό διάστημα το τηλέφωνό της είχε απόκρυψη αριθμού.

Ο Στ. Μακρής, που βρισκόταν χθες στο δικαστήριο και άκουσε τη μάρτυρα να τον διαψεύδει, επέμενε στα όσα είπε στην προχθεσινή του κατάθεση, ακόμα και όταν η Μ. Τσιντέρη του θύμισε σε έντονο ύψος ότι σε τηλεοπτική εκπομπή είχε πει πως η πληροφοριοδότης στην υπόθεση της Ριανκούρ μπορεί και να έχει πεθάνει. Την Μαρία Τσιντέρη, ως τη «Μαρία της Ριανκούρ», αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα και ο πρώην διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης κατά των Ναρκωτικών, απόστρατος πια, Δημήτρης Αποστολόπουλος. Από την άλλη, η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί η αστυνομία επέλεξε να εμπλέξει αυτήν στην υπόθεση κι όχι κάποια άλλη γυναίκα.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η υπόθεση αυτή, που αποπνέει μια εξαιρετικά δυσάρεστη μπόχα, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και πολλά σχόλια, αναφορικά με το τι πραγματικά έγινε, αν και την αλήθεια φαίνεται να τη γνωρίζουν καλά όλες οι πλευρές. Δε φαίνεται, πάντως, να υπάρχει η παραμικρή διάθεση να χυθεί έστω και ελάχιστο φως, παρόλο που, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, για την υπόθεση της Ριανκούρ και ειδικότερα για την εμπλοκή ή μη της Μ. Τσιντέρη, ο ειδικός ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος διενεργεί πραγματογνωμοσύνη, για να εντοπίσει αν η γυναικεία φωνή που ηχογραφήθηκε ταυτίζεται με τη δική της φωνή, πράγμα που σημαίνει ότι η μάρτυρας, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ενδεχομένως να ξανακληθεί για κατάθεση στο δικαστήριο.

Για την υπόθεση, όπως εξελίχθηκε στο δικαστήριο, σχόλιο έκανε και ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος μίλησε για «όμορφο, αγγελικά πλασμένο κόσμο του συμπλέγματος των πρακτόρων, των χαφιέδων, των ρουφιάνων και της ηγεσίας της αστυνομίας γύρω από την υπόθεση καταβρόχθισης των μυστικών κονδυλίων». Και πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε ποιοι και πώς μοιράστηκαν τα δισ. των επικηρύξεων».

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα της έδρας Χρ. Λάμπρου, ο οποίος, μάλλον εν είδει συμψηφισμού, ρώτησε: «Και τα λεφτά, που έκλεψε η "17 Ν" πού πήγαν;».

Τέλος ο Σ. Ξηρός, που έχει ομολογήσει ότι βρισκόταν στη Ριανκούρ την περίοδο που εξελισσόταν η περίεργη αυτή υπόθεση, χαρακτήρισε ως εφεύρημα της αστυνομίας τα περί γυναίκας που έδωσε πληροφορίες.

Δήλωση Γιωτόπουλου

Προς το τέλος της χθεσινής διαδικασίας, ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Ν» Αλ. Γιωτόπουλος μοίρασε γραπτή δήλωση στους δημοσιογράφους, με την οποία καταγγέλλει τους αστυνομικούς και δικαστικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, ότι δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της δίκης και 10 μήνες μετά τη σύλληψη του ιδίου «ανακάλυψαν» νέα στοιχεία εναντίον του. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος αναφέρει: «Τα κλειδιά που κατέσχεσαν στο καθιστικό του σπιτιού μου στις 17/7/02, σ' ένα καλαθάκι όπως σε όλα τα σπίτια, λένε τώρα ότι ταιριάζουν με τα κλειδιά της γιάφκας που είχε ο Σ. Ξηρός. Ξέχασαν, όμως, ότι τα κλειδιά που τώρα λένε ότι είναι πειστήρια του εγκλήματος τα έχουν μόνοι τους επιστρέψει στην σύντροφό μου από 4-4-03 μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που έκρινε ότι δεν έχουν σχέση με κανένα αδίκημα».

Ο Αλ. Γιωτόπουλος εξηγεί αυτήν την ενέργεια των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, προβάλλοντας την εκτίμηση ότι στο δικαστήριο «οι βαρύγδουπες κατηγορίες καταρρέουν». Ταυτόχρονα, κατηγορεί τους δικαστές που δικάζουν τον ίδιο και τους υπόλοιπους 18 συγκατηγορούμενούς του ότι «διεκπεραιώνουν σκευωρίες αδιαμαρτύρητα» κι ότι «είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν τα πάντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κατ' επίφαση δίκη» λέει ο Γιωτόπουλος (2006-01-21 00:00:00.0)
Η απολογία Τσελέντη προκαλεί κόντρες συνηγόρων (2003-08-07 00:00:00.0)
Υπέρμαχος της δράσης της «17 Ν» (2003-07-18 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης (2003-05-27 00:00:00.0)
Γιωτόπουλο και Χρ. Ξηρό έδειξε ο Μπακατσέλος (2003-03-20 00:00:00.0)
Να δικαστεί από Ορκωτό Δικαστήριο ζητά ο Γιωτόπουλος (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ