Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Η λιτότητα οδηγεί σε «εκπτώσεις» Δικαίου

Αντίθετο το ΚΚΕ με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ξεκινά από σήμερα η 48ωρη απεργία των δικηγόρων

Ενα ακόμα νομοσχέδιο, που εισάγει εκπτώσεις στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης με κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών και τις εγγυήσεις που υπήρχαν, αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, οι εκπτώσεις αυτές αποτελούν μια αρνητική προσαρμογή στις πολιτικές της λιτότητας και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ολα τα παραπάνω, είπε, δε θα θεσμοθετούνταν, εάν δεν έλειπαν δικαστές, αίθουσες και υποδομή και γι' αυτό η κυβέρνηση προχωράει στις τεχνητές επιταχύνσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, χειροτερεύοντας την ποιότητα της δικαιοσύνης και δυσκολεύοντας τους πολίτες, οι οποίοι προσφεύγουν στα δικαστήρια. Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι και η ίδια, εάν ήταν κυβέρνηση, με τις πολιτικές λιτότητας που επαγγέλλεται, θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική και έτσι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα συνεχίζονταν.

Αναλύοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις, είπε ότι περιορίζονται οι αναβολές των δικών σε δύο μόνο φορές, ενώ με την πρόβλεψη για μη παρουσία του κατηγορουμένου υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν πολίτες που θα δικάζονται ερήμην. Επίσης, οι κατηγορούμενοι στερούνται, με την κατάργηση της αναίρεσης βουλεύματος, το δικαίωμα ενός τρίτου βαθμού Δικαιοσύνης, ενώ στα αρνητικά συγκαταλέγονται και ο περιορισμός του δικαιώματος έφεσης και η γενίκευση των προκαταρκτικών εξετάσεων.

Από την πλευρά της ΝΔ, η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο επέρχονται μεγάλοι περιορισμοί στην άσκηση σημαντικών δικαιωμάτων υπεράσπισης των πολιτών, ενώ αντίθετος ήταν και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο θα αποβεί υπέρ του πολίτη, αφού με τους σημερινούς ρυθμούς μια ποινική υπόθεση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα χρόνια. Αποτέλεσμα, είπε, είναι οι πολίτες να μη βρίσκουν «την ασφάλεια στην απονομή της δικαιοσύνης και την ταχύτητα», αφού πολλές περιπτώσεις παραγράφονται λόγω των καθυστερήσεων. Κατά τον Φ. Πετσάλνικο, οι παρεμβάσεις που γίνονται δε θίγουν την ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης.

Σήμερα ξεκινά η 48ωρη αποχή των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ