Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρω-υποκρισία για τη Δημόσια Υγεία

Ο Κ. Στεφανής μετέχει ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΥ

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περαιτέρω ανάπτυξη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοινοτικής Δημόσιας Υγείας 2003 - 2008 μετέφερε ο Κ. Στεφανής ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στην 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Ο Κ. Στεφανής επαναβεβαίωσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τη «διαρκή βούληση της ΕΕ για σταθερή και στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ» ενώ επισήμανε τη «σημασία της υγείας για την οικονομική και την αειφόρο ανάπτυξη και τη συμβολή της στην εξάλειψη της φτώχειας».

Πέρα απ' το γεγονός ότι η ΕΕ με τις πολιτικές της οδηγεί σε δραματικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της υγείας, ειδικά η Δημόσια Υγεία στη σημερινή Ευρώπη δεν έχει νομική βάση «που θα επιτρέπει άμεσες, συντονισμένες επιστημονικά αξιόπιστες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις», όπως σημείωσε ο ίδιος ο Κ. Στεφανής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (13.6.2003). Και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δε θα γίνει δεκτή η πρόταση που διατύπωσε στις αρχές του χρόνου ο Κ. Στεφανής για ειδική διάταξη στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην ΕΕ.

Ο Κ. Στεφανής έκανε ειδική αναφορά στις κύριες μεταδοτικές ασθένειες (SARS, AIDS, φυματίωση, ελονοσία). «Πρέπει, είπε ο Κ. Στεφανής, να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη προστασία ενάντια στη διεθνή εξάπλωση των μεταδοτικών νόσων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό θα γίνεται με την ελάχιστη παρεμβολή στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη θεωρούν πως η επανεξέταση των Διεθνών κανονισμών υγείας είναι μεγάλης σημασίας. Γι' αυτό στηρίζουμε πλήρως το προτεινόμενο ψήφισμα και ενθαρρύνουμε τον ΠΟΥ να επιταχύνει τη διαδικασία επανεξέτασης».

Συνάντηση με τους Κινέζους

Ο Ελληνας υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την κινεζική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν η αναπληρωτής Πρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Wu Yi. Στη συνάντηση ο Κ. Στεφανής ανέπτυξε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα πρακτικά και νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κίνα για την καταπολέμηση του SARS.

Η 56η Συνέλευση της ΠΟΥ άρχισε χτες, στη Γενεύη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μάη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα 192 κράτη - μέλη. Αναμένεται να συζητηθούν το θέμα του SARS, οι αναδυόμενες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας στο μεταπολεμικό Ιράκ και η πρόληψη βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ