Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Προσφορά παιδαγωγική και καλλιτεχνική

Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λαμίας
Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λαμίας
Εξήντα πέντε χρόνια προσφοράς και δημιουργικού έργου κλείνει φέτος το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά μουσικά ιδρύματα της χώρας μας. Σε μια περίοδο που η μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων και το μεγαλύτερο κομμάτι της γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από ιδιώτες, το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας έχει να επιδείξει μια πλούσια καλλιτεχνική και παιδαγωγική προσφορά, όχι μόνο προς τους εκατοντάδες μαθητές του, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, αναγνωρίζοντας το έργο του Ωδείου σε πανελλήνιο επίπεδο, του απένειμε πριν δυόμισι χρόνια (20/11/2000) παμψηφεί την «Τιμητική Διάκριση 2000».

Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο διευθυντή τον μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη και είναι το πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον ελλαδικό χώρο. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του οι σχολές ήταν λίγες και η προσέλευση των μαθητών μικρή, όμως από το 1959 όταν ανέλαβε τη διεύθυνσή του ο Αλέξανδρος Αινιάν το Ωδείο αναβαθμίστηκε σημαντικά, ενώ η Δημοτική Χορωδία Λαμίας εκείνα τα χρόνια έφτασε σε αξιοζήλευτο επίπεδο και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, την τελευταία δεκαετία το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ενισχύθηκε ηθικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση και την ποιοτική του ανάπτυξη. Η ανοδική του πορεία διαφαίνεται σήμερα από το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρουν οι σαράντα πέντε (45) καταξιωμένοι μουσικοπαιδαγωγοί στους 700 μαθητές τους.

Οπως σημειώνει η διευθύντρια του ΔΩΛ, Αθηνά Στεφοπούλου «η λέξη που θα εξηγούσε την ανοδική και δυναμική εκπαιδευτική εξέλιξη του Ωδείου μας είναι η λέξη "ενθουσιασμός". Καθηγητές, σπουδαστές και διοικητικό προσωπικό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου το ΔΩΛ να επιτύχει τους στόχους του, που είναι η άρτια μουσική εκπαίδευση και η ουσιαστική πολιτιστική παρέμβαση στην πόλη».

Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο πολιτισμός και η μουσική παιδεία μπορούν ν' ανθίσουν και να δώσουν καρπούς, όταν πραγματικά υπάρχει διάθεση, υπευθυνότητα, αλλά και στήριξη, το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας παρέχει σήμερα ένα ευρύ φάσμα μουσικών σπουδών, καλύπτοντας τη διδασκαλία όλων των οργάνων (κλασικών και παραδοσιακών), ανώτερων Θεωρητικών, Μονωδίας και Μουσικής Προπαιδείας. Παράλληλα, διοργανώνονται σεμινάρια στα οποία διδάσκουν διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του ΔΩΛ παίζουν βεβαίως η υπευθυνότητα, η ικανότητα και η εξειδίκευση των καθηγητών του Ωδείου, οι οποίοι μεταδίδουν στους μαθητές τους γνώση και αγάπη για τη μουσική. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών είναι η απονομή διπλωμάτων από επιτροπές αποτελούμενες από υψηλού κύρους καλλιτεχνικές προσωπικότητες, η συμμετοχή μαθητών - αποφοίτων σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία (βραβεία - τιμητικές διακρίσεις), η ίδρυση 80μελούς Παιδικής Χορωδίας, η σύσταση μουσικών συνόλων και η ίδρυση Μαθητικής Συμφωνητικής Ορχήστρας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 1994 και έδωσε την πρώτη της συναυλία το Μάη του 1995. Υπήρξε αποτέλεσμα ενός συστηματικού σχεδιασμού του Ωδείου, που στόχευε αφ' ενός στην προσέλευση έμπειρων μουσικών δασκάλων και αφ' ετέρου στην επέκταση της διδασκαλίας όλων των μουσικών οργάνων στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Ο πρώτος πυρήνας της ορχήστρας σχηματίστηκε από μαθητές των σχολών που λειτουργούσαν στο Ωδείο και από μαθητές των νεοσύστατων σχολών βιολοντσέλου, χάλκινων πνευστών, ενώ το ρεπερτόριό της ήταν μεταγραφές για τις δυνατότητές της, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις - ασκήσεις των σπουδαστών των Ανώτερων Θεωρητικών Μαθημάτων με τη βοήθεια των καθηγητών τους. Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε στη διεύρυνση της ορχήστρας με τη συμμετοχή των διδασκόντων, που ανέλαβαν επικεφαλής κάθε ομάδας οργάνων. Με τη νέα σύνθεση η ορχήστρα εμπλούτισε το ρεπερτόριό της, με αποτέλεσμα οι συναυλίες της, στη Λαμία και σε άλλες πόλεις, να αποσπούν τιμητικά σχόλια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρέμβασης που ασκείται από το δήμο, λειτουργεί στο Ωδείο τμήμα μουσικής Προπαιδείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες - πειραματικό πρόγραμμα στην ωδειακή εκπαίδευση από το 1994, για πρώτη φορά στην Ελλάδα - στο οποίο συμμετέχουν 40 μαθητές των δυο ειδικών σχολείων της πόλης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Ωδείο στο παιδαγωγικό τμήμα του, το οποίο υποστηρίζει το προσωπικό με σεμινάρια γύρω από τα σύγχρονα ρεύματα της παιδαγωγικής και βοηθά στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ δασκάλων, μαθητών, γονέων.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης πολιτιστικής προσφοράς το Ωδείο παρουσιάζει κάθε χρόνο πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα το θεσμό «Ανοιξη Μουσικής στην πόλη». Μέσα από αυτό το θεσμό, όπως σημειώνει η Αθ. Στεφοπούλου, το Ωδείο πέτυχε «να σηματοδοτήσει μια νέα πολιτιστική πραγματικότητα στα τοπικά δρώμενα». Πρόκειται για «ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, που έκτισε μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Μουσικής Τέχνης και κοινού, αλλά και που σφυρηλάτησε την πεποίθηση στους νέους καλλιτέχνες ότι σε τοπικό επίπεδο έχει πλέον καλλιεργηθεί το γόνιμο έδαφος για δημιουργία και έκφραση».


Ρ. ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξόρμηση για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μουσικοί (2017-06-23 00:00:00.0)
Ακροάσεις νέων μουσικών (2013-03-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-06-07 00:00:00.0)
Τα Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής (2000-11-21 00:00:00.0)
Νεανική παρουσία (1998-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ