Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συλλήψεις «αεροπειρατών» και «μήνυμα» της «αλ Κάιντα»

ΤΖΕΝΤΑ - ΝΤΟΧΑ.-

Στα χέρια των σαουδαραβικών αρχών ασφαλείας βρίσκονται, από το βράδυ της Δευτέρας, τρεις επίδοξοι αεροπειρατές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σκόπευαν να καταλάβουν επιβατικό αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών για να το χρησιμοποιήσουν σε επίθεση αυτοκτονίας. Η είδηση της σύλληψης των τριών συνέπεσε με ένα νέο ραδιοφωνικό μήνυμα, που αποδίδεται στον υπαρχηγό της «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα».

Η ύποπτη συμπεριφορά των τριών κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Τζέντα οδήγησε τις σαουδαραβικές αρχές στη σύλληψή τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις συλληφθέντες είναι Μαροκινοί και έφεραν επάνω τους μαχαίρια, καθώς και χαρτιά, όπου είχαν γράψει τα τελευταία τους λόγια. Η σαουδαραβική ηγεσία, αν και δεν το αναφέρει επισήμως, θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη διασύνδεση των τριών συλληφθέντων με την «αλ Κάιντα», αλλά δεν ήταν σε θέση να συμπεράνουν κατά πόσον η απόπειρα αεροπειρατείας αποτελεί συνέχεια της τριπλής βομβιστικής επίθεσης, την περασμένη βδομάδα, στο Ριάντ ή είναι ξεχωριστό σχέδιο. Πάντως, κατέστη σαφές ότι οι συλλήψεις «έγιναν χωρίς εξωτερική βοήθεια ή πληροφορίες έξωθεν», μια ξεκάθαρη αναφορά στην παρουσία των πρακτόρων του FBI και της CIA στη χώρα.

Η είδηση αυτή συνέπεσε με τη μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» ενός ραδιοφωνικού μηνύματος που αποδίδεται στον υπαρχηγό της «αλ Κάιντα». Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι φέρεται να καλεί τους μουσουλμάνους να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας, «καθώς η μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί σταυροφόροι και οι Εβραίοι είναι αυτή του θανάτου, του αιματοκυλίσματος και των φλεγόμενων πύργων». Στο ίδιο μήνυμα, καλούνται οι μουσουλμάνοι «να σταθούν στο πλευρό του ιρακινού λαού, και να διώξουν τους εγκληματίες από τη Μέση Ανατολή», ενώ ο αλ Ζαουάχρι ζητά να πραγματοποιηθούν αιματηρές επιθέσεις εναντίον διπλωματικών και εμπορικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νορβηγίας. Από την Ουάσιγκτον, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται από ειδικούς η αυθεντικότητα του μηνύματος, το οποίο, με βάση ορισμένες χρονικές αναφορές που εμπεριέχει, φαίνεται ότι έχει γραφτεί τις πρώτες ημέρες της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ.

Ασχέτως, πάντως, συλλήψεων και μηνύματος, όλες οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Κόλπου και αλλού έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εκτιμάται ως «εξαιρετικά πιθανή και άμεση», η εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους. Στη Σαουδική Αραβία έχουν κλείσει όλες οι διπλωματικές αποστολές, πρεσβείες και προξενεία, των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας «μέχρι νεωτέρας». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, δήλωνε ότι ακόμη και εντός Γερμανίας θα μπορούσαν να εκδηλωθούν «στο άμεσο μέλλον» επιθέσεις της «αλ Κάιντα». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι από Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ομάν, άρχιζαν συνάντηση για να εξετάσουν κοινά μέτρα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ