Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Φίρερ σε ευχαριστούμε»...

ΑΒΑΝΑ.--

Ειρωνική και άκρως καυστική ήταν η απάντηση της Κούβας, τουλάχιστον σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Granma», στην πρόκληση - μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, όπου τόνισε ότι «οι δικτατορίες δεν έχουν θέση στην αμερικανική ήπειρο», ευχαριστώντας τον για τις προσπάθειες απελευθέρωσης της νήσου της Επανάστασης...

«Φίρερ σε ευχαριστούμε» ήταν ο τίτλος του άρθρου που τονίζει την επιλογή της ημέρας, την επέτειο της Κουβανικής Ανεξαρτησίας κατά τον Μπους, όπου σήμαινε την υπογραφή των ΗΠΑ με την Ισπανία, όπου η Κούβα παραδόθηκε μαζί με άλλες «αποικίες», όπως τις Φιλιππίνες, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ στα χέρια της νέας αναδυόμενης τότε μεγάλης δύναμης. Που σήμανε τη διάλυση του κόμματος του Χοσέ Μαρτί και τον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού και ένα χρόνο αργότερα την εφαρμογή της τροποποίησης Πλατ - δηλαδή την προσθήκη του άρθρου στο Σύνταγμα των ΗΠΑ - που επέτρεπε και προκάλεσε τελικά τη στρατιωτική εισβολή.

«Ο κ. Μπους, ο εμπνευστής των βομβαρδισμών κατά πόλεων... υπόσχεται ότι ο κουβανικός λαός πολύ σύντομα θα είναι ελεύθερος, αφού δικτατορίες δεν έχουν θέση στην αμερικανική ήπειρο»... «Και είναι, δυστυχώς, αλήθεια» συνεχίζει το άρθρο, επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Κουβανών αξιωματούχων αναφορικά με τις προσπάθειες της αμερικανικής ηγεσίας να εγκαθιδρύσει μία παγκόσμια φασιστική δικτατορία, τονίζοντας πως «ο αμερικανικός λαός θα αηδιάσει και θα κουραστεί από τις γελοίες και φανατικές ιδέες της αμερικανικής ηγεσίας». Στο στόχαστρο και οι εορτασμοί της κουβανο-αμερικανικής κοινότητας του Μαϊάμι, όπου οι αναφορές ήταν επίσης σαρκαστικές τονίζοντας: «οι συμπατριώτες μας μπορεί να εκτιμήσουν πόσο ειλικρινείς και τίμιοι είναι».

Και το κύριο άρθρο καταλήγει: «Κύριε Μπους για την εξαίρετη αβροφροσύνη και την απεριόριστη γενναιοδωρία σας προς τους Κουβανούς, σας εκφράζουμε την πιο βαθιά μας ευγνωμοσύνη. Με μεγάλη συγκίνηση και αγάπη την αποδεχόμαστε στη γη του Μαρτί και του Μασέο, του Καμίλο και του Τσε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ