Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Υποστήριξη των πολωνικών δυνάμεων στο Ιράκ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι 19 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα χτες να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην πολωνική δύναμη που θα αναλάβει τη στρατιωτική διοίκηση της «ζώνης σταθεροποίησης» στο κεντρικό Ιράκ, ανακοίνωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών ανέθεσαν επίσης σε στρατιωτικούς ειδικούς να καταθέσουν συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις μέχρι την επόμενη βδομάδα σχετικά με την οργάνωση και τη διοίκηση των 7.000 ανδρών που θα τεθούν υπό τη διοίκηση των Πολωνών. Σύμφωνα με τα σχέδια, η υποστήριξη θα είναι κυρίως τεχνική αλλά θα αφορά επίσης στον τομέα των πληροφοριών και στο στρατιωτικό σχεδιασμό. Σε πρώτη φάση η υποστήριξη δε θα προβλέπει την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό δε θα γίνει στο μέλλον. «Η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει να αναμειχθεί το ΝΑΤΟ στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να παίξει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον»... Αλλωστε, όπως σημείωναν και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ παρείχε αρχικά υποστήριξη στις γερμανο-ολλανδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και τελικά αποφάσισε να αναλάβει τη διοίκηση της αποστολής από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Την απόφαση φυσικά χαιρέτισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αφού, όπως υποστηρίζουν, βάζει τέλος στην κρίση που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ μετά από την καθυστέρηση στην παροχή «βοήθειας» προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Χαιρόμαστε που και οι 19 χώρες συμφώνησαν. Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ ξεπέρασε την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερνς.

Η Πολωνία αναμένεται να ξεκινήσει την ανάπτυξη των δυνάμεών της τον Ιούνη. Οι Πολωνοί στρατιώτες θα φτάσουν τους 2.200, ενώ 450 θα είναι Βούλγαροι. Παράλληλα, σήμερα και την Παρασκευή οι Πολωνοί θα έχουν επαφές με τις χώρες που αναμένεται να συμβάλουν στην πολυεθνική δύναμη, για να καθοριστεί τι θα προσφέρει η καθεμιά.

Πάντως, οι Πολωνοί ζητούν από τις ΗΠΑ να πληρώσουν τα 2/3 των εξόδων για την αποστολή - συνολικά 90 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ