Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλεί και εισβάλλει το Ισραήλ

Παντού ερείπια...

Associated Press

Παντού ερείπια...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΠΕΪΤ ΧΑΝΟΥΝ.--

Τα ισραηλινά τανκς ανάγκασαν, τελικά, τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην πόλη Μπέιτ Χανούν, της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι των λόγων του «οδικού χάρτη» προηγούνται τα ισραηλινά όπλα. Ο Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου την καταδίωξη ζήτησε το Ισραηλινό Κοινοβούλιο, μέσα από απόφασή του σχετικά με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, εξέδωσε καταδικαστική για το Ισραήλ ανακοίνωση, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός Τύπος υποστήριζε ότι ο Πρόεδρος Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να δώσει, προσωπικά, ώθηση στον «οδικό χάρτη», αν και σύμφωνα με ισραηλινές δημοσιογραφικές πληροφορίες το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται ούτε την ανάπτυξη κάποιας ομάδας υπό τις ΗΠΑ, που θα επιβλέψει την εφαρμογή του «οδικού χάρτη», εφόσον, φυσικά, τον αποδεχτεί τελικά.

Δεκαπέντε ισραηλινά τανκς και εκσκαφείς εισέβαλαν, εκ νέου, χτες, στην Μπέιτ Χάνουν, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την αποχώρησή τους. Η νέα εισβολή σημειώθηκε λίγη ώρα πριν επισκεφθεί την πόλη, για να μιλήσει με κατοίκους και να ελέγξει τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι «ουδέποτε αποχώρησε από την πόλη και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται». Με ανακοίνωσή του, ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι «κλιμακώνει την ένταση με τις εισβολές, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πνεύματα και το μίσος». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, μετά από συνάντησή του με Κινέζο απεσταλμένο, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του κατά του παλαιστινιακού λαού, ενώ δεν έχει, ακόμη, δηλώσει αν αποδέχεται τον "οδικό χάρτη"».

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά τανκς...

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά τανκς...
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός φέρεται στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπους να του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι όσο συνεχίζεται η ισραηλινή επιθετική πολιτική είναι πρακτικώς αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε πρόοδος. Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωνε ότι ο «Αμπάς οφείλει τάχιστα να λάβει μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Αν δεν κάνει αυτό που πρέπει, τότε θα έχει την τύχη του Γιάσερ Αραφάτ». Κατά του Αμπάς, και ονομαστικώς, στρέφεται απόφαση του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, που δεν έχει την ισχύ νόμου, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ «οφείλει να καταδιώξει όλους όσοι αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινίου πρωθυπουργού». Ο Αμπάς είχε εκπονήσει διδακτορικό στη Μόσχα, με θέμα «Οι μυστικές σχέσεις του ναζισμού με το σιωνισμό», στο οποίο υποστήριζε ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι πολύ λιγότερα από 6 εκατομμύρια, όπως υποστηρίζεται.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε «το έργο» του στη Δ. Οχθη. Σε χωριό λίγο έξω από τη Ραμάλα μία 35χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο μπαλκόνι του σπιτιού της, όπως και ένας 17χρονος στο δρόμο, επειδή λιθοβολούσε τους στρατιώτες. Ενα σπίτι ανατινάχτηκε στη Νάμπλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανακωχή» με παρέμβαση του Κουρέια (2003-09-04 00:00:00.0)
Μετά τα «χαμόγελα», τα πραγματικά προβλήματα (2003-07-09 00:00:00.0)
Η ισραηλινή εκδοχή του... «οδικού χάρτη» (2003-05-22 00:00:00.0)
Ουδέν νεότερο από την περιοδεία Πάουελ (2003-05-13 00:00:00.0)
Αίμα και στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας (2003-05-08 00:00:00.0)
Διπλωματικός αναβρασμός χωρίς προοπτικές (2002-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ