Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
Ανοίγει ο δρόμος στη διαπλοκή

Καταγγελία του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων για κατάργηση του ασυμβίβαστου

Την αντίθεσή του στην περιθωριοποίηση των ανεξάρτητων παραγωγών και των εργαζομένων του οπτικοακουστικού τομέα και στην κατάργηση του ασυμβίβαστου, που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο «Για τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού και άλλες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ», εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ). Οι εκπρόσωποι του ΣΑΠΟΕ υπογραμμίζουν επίσης ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγει η πόρτα της διαπλοκής, αφού δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να συμμετέχουν σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου με την ιδιότητα του «ανεξάρτητου παραγωγού».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες το προεδρείο του ΣΑΠΟΕ, παρουσία δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου, καταγγέλθηκε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε εν κρυπτώ ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 10 του Ν. 2328/95, που προστατεύει το επάγγελμα των ανεξάρτητων παραγωγών οπτικοακουστικών έργων.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, παρ. 4 του άρ. 22 του νομοσχεδίου, καταργείται μια σημαντική παράγραφος του νόμου Βενιζέλου που αναφέρεται στο ασυμβίβαστο της ιδιότητας του παραγωγού οπτικοακουστικών έργων με αυτές «του μέλους ΔΣ ή υπαλλήλου της ΕΡΤ ΑΕ, του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή υπαλλήλου ιδιωτικού τηλεοπτικού ή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και του μέλους του ΕΣΡ». Η τροποποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΑΠΟΕ, «να ευνοούνται τα συμφέροντα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών». Οι εκπρόσωποι του ΣΑΠΟΕ τόνισαν επίσης ότι από τη σχετική διάταξη πλήττονται οι παραγωγοί, όλος ο κινηματογραφικός και οπτικοακουστικός κόσμος.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη τροπολογία η πρόεδρος του ΣΑΠΟΕ, Δέσποινα Μουζάκη, η οποία σημείωσε: «Η τροπολογία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες, με τις διακηρύξεις περί διαφάνειας που εισηγείται συχνότατα ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας, που αγγίζει συνταγματικά δικαιώματα, ολιγοπωλιακά συμφέροντα και αφορά στα ΜΜΕ που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας».

«Με μια τέτοια τροπολογία θα υπάρξει συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των μεγαλοκαναλαρχών, που είναι και ανάδοχοι έργων του δημοσίου. Και οι πραγματικά ανεξάρτητοι παραγωγοί θα βρεθούν στο περιθώριο», υπογράμμισε ο Σταμάτης Τσαρούχας, γραμματέας του ΣΑΠΟΕ.

«Μέχρι τώρα κανένας δημόσιος υπάλληλος, υπάλληλος της ΕΡΤ ή τηλεοπτικός σταθμός δεν μπορούσε να κάνει παραγωγές στην ΕΡΤ. Τώρα αν ισχύσει αυτή η τροπολογία θα μπορούν. Ηδη η ΕΡΤ έχει δώσει παραγωγές στην ΑΝΩΣΗ και στο STUDIO ATA», τόνισε ο Βασίλης Λεοντιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΑΠΟΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΠΟΕ και των άλλων συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και θα προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης και στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παράλληλα, θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, και εκπροσώπους των κομμάτων πριν τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ