Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καλωσορίσατε συντρόφια

Ολα τα Σαββατόβραδα είναι όμορφα σαν ξημερώνει η Κυριακή. Μα, εκείνο το μαγιάτικο Σαββατόβραδο ήταν ξεχωριστό. Δεν έμοιαζε με τ' άλλα. Ηταν ένα απ' τα πιο ωραία Σαββατόβραδα της ζωής μου, όταν βρέθηκα στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά, για να πάρω μέρος στην εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ Πειραιά. Είχα πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, να ζήσω τέτοιες στιγμές! Και τι δε μου 'φερε στο μυαλό η εκδήλωση αυτή!

Η μεγάλη αίθουσα συνελεύσεων της ΚΟΠ γιόμισε από νιάτα φρέσκα, στο πρόσωπο, στο μυαλό και στην ψυχή. Παιδιά, μαθήτριες, νεοφώτιστοι Κνίτες, που έκαναν το «πρώτο βήμα» στη λεωφόρο του αγώνα της ειρήνης και της προόδου. Την ίδια στιγμή, τα μπαράκια, οι καφετέριες της πλατείας Κοραή, τα ορθάδικα, ήταν γιομάτα από νέους, που κουβέντιαζαν για τη «μάχη των μαχών», για τον Καρεμπέ και αν ο Κόκκαλης θα δώσει τα 600.000.000 στον Γιαννακόπουλο για να μη φύγει από τον Ολυμπιακό... Αλλος κόσμος αυτός.

Τα καινούρια συντροφάκια προτίμησαν να πάρουν το «βάπτισμα» για μια ζωή γιομάτη αγώνες, δύσκολη, αλλά κι όμορφη. Γιατί η επιλογή να 'σαι πρωτοπορία στους κοινωνικούς αγώνες, όπως είναι οι κομμουνιστές, σε γεμίζει περηφάνια, όμως θέλει δύναμη και πολλές φορές έχει κόστος.

Η σ. Ολυμπία, η γραμματίνα, ανοίγει την εκδήλωση. Την ακολουθεί η σ. Νάση, κάνοντας την πολιτική ανάλυση και δίνοντας τη βαρύτητα στο ρόλο της ΚΝΕ. Επειτα, η σ. Στέλλα διαβάζει Γκόρκι.

Μιλάμε για το μαθητικό κίνημα παλιά και τώρα. Για τα σκοταδιστικά μέτρα της δικτατορίας του Μεταξά, για τον αγώνα της ΟΚΝΕ, για τη θυσία του Χρ. Μαλτέζου, για την προσφορά των μαθητών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, για το εκπαιδευτικό έργο της ΕΠΟΝ, για τα συσσίτια, τις διαδηλώσεις, για τις εκπολιτιστικές λέσχες, για να φτάσουμε στην επαίσχυντη εγκύκλιο του Γ. Παπανδρέου, που υποχρέωνε τους καθηγητές να καταγγέλλουν όσους μαθητές ήταν στους «Λαμπράκηδες» τη 10ετία του '60. Μιλήσαμε και για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία απ' το ΠΑΣΟΚ και για τους «διά βίου εκπαιδευόμενους», για την ανεργία, για τα πτυχία, για τους μισθοφόρους στρατιώτες...

Πόσο ανάγκη έχουν τα σημερινά παιδιά να μάθουν την ιστορική αλήθεια, που δε γράφουν τα βιβλία τους, γιατί δε συμφέρει το σύστημα!..

Η ώρα περνάει γρήγορα και οι νέοι Κνίτες και Κνίτισσες, εκεί, καθηλωμένοι στις καρέκλες, έπαιρναν το «βάπτισμα», χωρίς παχιά λόγια, όρκους και κραυγές. Το τέλος αυτού του όμορφου Σαββατόβραδου έφτασε. Και τα λόγια του Μπρεχτ απ' τη σ. Νατάσα, καθώς και το δώρο μου (μια καδραρισμένη ΕΠΟΝίτικη αφισούλα) απ' την πιο μικρή στην ηλικία Κνίτισσα, τη σ. Στέλλα, έκλεισαν την εκδήλωση του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ Πειραιά.

Καλωσορίσατε σύντροφοι μαθητές - μαθήτριες στη μεγάλη φάλαγγα, στην πρωτοπορία των νεανικών αγώνων. Καλωσήρθατε στην ΚΝΕ, τη συνέχεια της ΟΚΝΕ και της θρυλικής ΕΠΟΝ. Ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ προλέγει το μέλλον σας:

Αν δούλεψες σαν κομμουνιστής

Αν σκέφτηκες σαν κομμουνιστής

Αν αγάπησες σαν κομμουνιστής

Αν έζησες σαν κομμουνιστής

Είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα.


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ! (2024-05-29 00:00:00.0)
Βήμα έκφρασης και δημιουργίας, ανάσα διασκέδασης για τους μαθητές (2022-06-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις (2017-06-07 00:00:00.0)
Πολιτική δίωξη ΚΝίτισσας (2009-01-18 00:00:00.0)
Αμεση αγωνιστική παρέμβαση του οργανωμένου λαού (2008-12-19 00:00:00.0)
Ο Ανθόπουλος και οι χαφιέδες του (1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ