Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Περιφερειακές» διαπιστώσεις περί συνόρων και εγκλήματος...

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΗΕ, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Σερβία - Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία συμμετείχαν χτες στην περιφερειακή βαλκανική συνάντηση της Αχρίδας στην ΠΓΔΜ, αναγνωρίζοντας τα μάλλον πασίδηλα προβλήματα όσον αφορά στην ανεπαρκή φύλαξη των διαβαλκανικών συνόρων, που επιτρέπει τη σχεδόν ανεμπόδιστη διακίνηση λαθρεμπόρων όπλων, ναρκωτικών, αλλά και ανθρώπων.

Πολλοί απ' τους αξιωματούχους έδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας πάνω στην πραγματική φύση των προβλημάτων αυτών (που απορρέει απ' τα χρόνια ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» αποσταθεροποίησης, πολέμων, αλλά και της επακόλουθης δημιουργίας διεθνών προτεκτοράτων). Γι' αυτό και αφειδώς προέβαιναν σε δηλώσεις και σχέδια δράσης τάχα για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Απόντες απ' τη διαβαλκανική συνάντηση στην Αχρίδα ήταν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί «αξιωματούχοι». «Τιμωρήθηκαν» απ' τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μίκαελ Στάινερ, επειδή προσφάτως ψήφισαν στο «Κοινοβούλιο» διακήρυξη περί αναγνώρισης του αγώνα τους για ανεξαρτησία απ' τη Σερβία... «Το γεγονός πως δεν είναι όλοι εδώ, δε σημαίνει πως το μήνυμά μας είναι ένα νεύμα εξόδου... Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να μάθει το μάθημα. Πως η εγκληματικότητα δεν μπορεί άλλο να γίνεται ανεχτή»... είπε σχετικώς ο Μ. Στάινερ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένοφσκι, που φιλοξενεί τις εργασίες της συνάντησης που ολοκληρώνεται σήμερα, περιορίστηκε σε διαπιστώσεις του είδους «τα λαθρεμπόρια όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων είναι ο πυρήνας του καρκινώματος των κοινωνιών μας»...

Οι συμμετέχοντες αναμένεται να υπογράψουν δύο έγγραφα με οδηγίες και μέτρα για την «πάταξη του εγκλήματος»... με απώτερο στόχο τη μεσοπρόθεσμη (και υπό τους γνωστούς αντιλαϊκούς όρους) ένταξη βαλκανικών χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ