Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
«Μας έριξαν στο λάκκο με τα φίδια»!

Αποκαλυπτική καταγγελία γιατρού του Ιπποκράτειου, ο οποίος αποσπάστηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από την άτυπη πνευμονία

Αν και οι υγειονομικοί αποτελούν την πρώτη ομάδα κινδύνου, τα μέτρα ασφαλείας αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκή

Eurokinissi

Αν και οι υγειονομικοί αποτελούν την πρώτη ομάδα κινδύνου, τα μέτρα ασφαλείας αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκή
Η καταγγελία ενός γιατρού ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας του ιατρικού προσωπικού που εστάλη με απόφαση του υπουργείου Υγείας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα μέσα Μάη, έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο είναι ανεπαρκή.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, ο γιατρός του Ιπποκράτειου (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος αποσπάστηκε στο Αεροϋγειονομείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιγράφει με τον εξής αποκαλυπτικό τρόπο την εμπειρία του. «Μας έριξαν στο λάκκο με τα φίδια χωρίς την απαραίτητη προεργασία και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διαφύλαξή μας κατά την εκτέλεση της επικίνδυνης αποστολής».

Την επιστολή προσυπογράφει και κοινοποίησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χτες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία στις 8.5.2003 και μετά την εκδήλωση έντονων ανησυχιών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στη χώρα μας είναι τουλάχιστον ανεπαρκή.

Η επιστολή

Στο γιατρό παθολόγο επιμελητή Β΄ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κοινοποιήθηκε στις 15.5.2003 (ώρα 11 π.μ) «εξαιρετικώς επείγουσα» απόσπαση από τη διοίκηση του Ιπποκράτειου για το Αεροϋγειονομείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την επόμενη 16.5.2003 και με ώρα παρουσιάσεως 10 π.μ., εκδοθείσα από τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας την 14.5.2003, με υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Χ. Σοφιανού.

Μετά από μια επιστημονική εισήγηση του καθηγητή του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Σαρόγλου, στο αεροδρόμιο, σχετικά με τις γενικές γνώσεις των τελευταίων μηνών για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), δέκα συνολικά γιατροί, εφτά ειδικευόμενοι και τρεις ειδικευμένοι στην παθολογία, ανέλαβαν τη διενέργεια εξέτασης προεπιλογής (screening test) σε ασθενείς - επιβάτες αεροπλάνων, με σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης της επιδημίας του ΣΟΑΣ στην Ελλάδα από τις ενδημικές χώρες. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση για τα κριτήρια επιλογής, αλλά και γιατί, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «άργησαν επί τρεις μήνες τις διαδικασίες επάνδρωσης του Αεροϋγειονομείου, αφού η παγκόσμια επιδημία του ΣΟΑΣ έγινε πασίγνωστη από τις αρχές του Φλεβάρη».

«Γιατί να πληρώσουμε εμείς την αδικαιολόγητη αμέλειά τους με τον κλονισμό της υγείας μας και αυτής των οικογενειών μας, διακυβεύοντας ακόμα και τη ζωή μας; Διότι στη σπουδή τους να φτιάξουν όπως - όπως τα πράγματα, ξέχασαν τα μέτρα ασφαλείας. Μας χορηγούν γάντια μικρά που σχίζονται εύκολα, μάσκες κατώτατων προδιαγραφών, γυαλιά που δεν καλύπτουν τους μισούς από μας που είμαστε διοπτροφόροι, καλύπτρες που αφήνουν ακάλυπτα μέρη, ρόμπες μάλλον κοντές και γενικά στολή που παρασάγγας απέχει σε επίπεδο ασφαλείας από το "διαστημικών" προδιαγραφών "σκάφανδρο" που έδειξαν στην τηλεόραση, ενώ θα σκεφτούν προσεχώς πού θα απορρίπτουμε τη σακούλα με τις μεταχειρισμένες στολές και μάσκες», αναφέρει ο γιατρός.

«Τους ένοιαξε μόνο όπως όπως να μας "χώσουν" στο πρόγραμμα εφημεριών του Αεροϋγειονομείου για να συγκαλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και παραλείψεις και να εξασφαλίσουν εύκολα εξιλαστήρια θύματα, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη συνέχεια, ενόψει και της Ολυμπιάδας του 2004», τονίζει στην επιστολή του ο γιατρός και ζητά τη γοργή επαναφορά του στην κανονική του θέση, αλλά και τη γρήγορη εφαρμογή μέτρων ασφαλείας υψηλότατων προδιαγραφών για την πρόληψη της μετάδοσης του ΣΟΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ