Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόφαση «συμφέρουσα» για όλους

Νέα ένταση, επεισόδια και νεκροί στην πόλη Φαλούτζα

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, τη, σχεδόν, ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης άμεσης άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, μετά από 13 χρόνια. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, ενώ ελαφρώς πιο συγκρατημένοι εμφανίζονταν οι διπλωμάτες του «αντίπαλου στρατοπέδου» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι οποίοι, όμως, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση του κειμένου της απόφασης, κατάφεραν να εκμαιεύσουν από τις ΗΠΑ αρκετά θετικές προβλέψεις για τα συμφέροντά τους. Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και χτες 2 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Φαλούτζα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες.

«Είναι καιρός να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί και να επιστρέψουμε στο Ιράκ για να βοηθήσουμε τον ιρακινό λαό. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις εναπομείνασες δυσκολίες και τις εντάσεις από παλιότερες διαφωνίες μας». Αυτά δήλωνε περιχαρής ο Κόλιν Πάουελ, φτάνοντας αργά χτες στο Παρίσι, για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Ομάδας των «8». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» την υπερψήφιση του σχεδίου απόφασης από τις Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε προαναγγείλει τη θετική ψήφο των «3», ενώ Γάλλοι διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δήλωναν ότι η απόφαση δεν «είναι τέλεια, αλλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να υπάρξει πρόοδος στο θέμα και ο ιρακινός λαός να μπορέσει να ασχοληθεί με το μέλλον του».

Ανάλογου θετικού περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, που μετέβη, χτες το βράδυ, στο Βερολίνο για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την 140ή επέτειο της ίδρυσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο πλευρό του Γερμανού Καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Τόνι Μπλερ μίλησε για μια «σημαντικότατη ημέρα για τον ΟΗΕ, στον οποίο βρεθήκαμε πάλι όλοι μαζί».

Βολική απόφαση

Λίγες ώρες νωρίτερα, με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το, πολλάκις, τροποποιημένο σχέδιο απόφασης που είχαν καταθέσει ΗΠΑ - Βρετανία και Ισπανία. Στην ψηφοφορία δεν παρευρέθηκε ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, ο οποίος, μάλιστα, κλήθηκε για διαβουλεύσεις στη Δαμασκό, μια κίνηση που οι αναλυτές ερμήνευαν ως απόδειξη μιας σύγχυσης που επικρατεί στη συριακή ηγεσία. Επισήμως, Σύροι διπλωμάτες τόνιζαν ότι δεν παρευρέθηκαν, διότι δεν είχαν το χρόνο να μελετήσουν επαρκώς το σχέδιο απόφασης.

Σύμφωνα με το κείμενο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η απόφαση 1483, που εγκρίθηκε χτες, ορίζεται ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα μέχρις ότου εκλεγεί ελεύθερα νέα ιρακινή κυβέρνηση και θα διατηρήσουν τη μερίδα του λέοντος στον πολιτικό και οικονομικό τομέα της χώρας. Ο ΟΗΕ θα διορίσει άμεσα ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και στη διαχείριση του ταμείου αρωγής για το Ιράκ, αλλά θα έχει το κεντρικό πρόσταγμα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, προβλέπεται ότι το Ιράκ, με ένα αναπροσαρμοσμένο χρονοδιάγραμμα, θα αποπληρώσει τα χρέη του προς τους οφειλέτες του, ενώ καταγράφεται συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει το περιθώριο συμμετοχής ρωσικών και γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών στη διανομή του ιρακινού πετρελαίου, διεκδικώντας πλουσιοπάροχα συμβόλαια. Ενώ Ουάσιγκτον και Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επιστροφή των επιθεωρητών της δεύτερης στο Ιράκ, μέσα στην απόφαση 1483 αναφέρεται ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής και των υπολοίπων επιθεωρητών στον ΟΗΕ, ενώ προβλέπεται ότι η κατάσταση στο Ιράκ θα επανεξεταστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Μετά την έγκριση της απόφασης, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφραζε ικανοποίηση και δήλωνε ότι «το ταχύτερο δυνατό» θα οριστεί ο ειδικός απεσταλμένος του στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επικρατέστερος είναι ο Βραζιλιάνος Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέγιο, νυν Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ενταση

Δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν, στην πόλη Φαλούτζα, κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη, όταν δύο οχήματα του αμερικανικού στρατού, που πραγματοποιούσαν περιπολία, δέχτηκαν επίθεση στην περίμετρο της πόλης από, μικρής εμβέλειας, ρουκέτες. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, την επίθεση εξαπέλυσε μια ομάδα 9 Ιρακινών ενόπλων. Στη συνέχεια, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών και, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι της πόλης, οι Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να βάλλουν προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα οι νεκροί να μην είναι από την ομάδα των ενόπλων.

Στη Φαλούτζα, χτες, επικρατούσε οργή και η πλειοψηφία των κατοίκων ζητούσε την άμεση αποχώρηση των Αμερικανών. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Απρίλη, σε δύο διαδοχικές συγκρούσεις των αμερικανικών στρατευμάτων με εξαγριωμένους διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί 16 Ιρακινοί.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο, στα αραβικά, μήνυμα του στρατηγού και γενικού επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης του Ιράκ, Τόμι Φρανκς, το οποίο καλούσε όλα τα στελέχη του Μπάαθ να παραδοθούν «χωρίς καθυστέρηση» στα αμερικανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ», εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, εντός τριών μηνών, να αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βαγδάτη, προκειμένου να αναπτυχθούν βρετανικές «επειδή διαθέτουν περισσότερη πείρα στη διαχείριση και αστυνόμευση πόλεων, εξαιτίας της 30χρονης παρουσίας τους στη Β. Ιρλανδία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ