Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η υγεία του ρωσικού λαού θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους!

Η Ρωσία ανοίγει την αγορά της στα «ποδαράκια του Μπους» και στα μεταλλαγμένα προϊόντα των ΗΠΑ

Στις αρχές του Μάη την Ουάσιγκτον επισκέφτηκε υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Γκορντέεφ. Η επίσκεψη του Α. Γκορντέεφ στις ΗΠΑ δεν ήταν τυχαία. Η Μόσχα επιδιώκει να διευθετήσει το συντομότερο τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, οι οποίες «διαταράχτηκαν» αρκετά στη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ, επίσης, έδωσαν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αυτό επιβεβαιώνει και το επίπεδο της υποδοχής της. Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας συνάντησε όχι μόνον την Αμερικανίδα ομόλογό του, Εν Βενεμάν, τον υπουργό Εμπορίου, Ντ. Εβανς, αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις 2 του Μάη στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπογράφτηκε κοινό υπόμνημα για την αλληλοκατανόηση μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό το υπόμνημα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη προώθηση ευνοϊκών συνθηκών για την επένδυση στο αγροτο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, αλλά και να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον κτηνιατρικό τομέα και να διευρύνουν τις επαφές στον τομέα της επιστήμης.

Να σημειωθεί πως την περασμένη χρονιά το σύνολο των ανταλλαγών σε γεωργικά προϊόντα, καθώς και σε προϊόντα αλιευτικής και ξυλοβιομηχανίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, κυρίως χάρη στο κρέας και στα θαλασσινά προϊόντα.

Τα «ποδαράκια του Μπους»

Σοβαρές αντιδράσεις τα τελευταία 12 χρόνια έχει προκαλέσει η εισαγωγή στη Ρωσία των αμερικανικών κοτόπουλων. Κυρίως πρόκειται για καταψυγμένα μπούτια, τα οποία ο ρωσικός λαός τα έχει «βαφτίσει» «τα ποδαράκια του Μπους», επειδή η εισαγωγή τους στη Ρωσία ξεκίνησε ακόμη επί εποχής του πατέρα Μπους. Οι αρμόδιες ρωσικές υγειονομικές υπηρεσίες έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να απαγορεύσουν την εισαγωγή τους στη ρωσική αγορά, εξαιτίας της χρησιμοποίησης απαγορευμένων στη Ρωσία υλικών και άλλων παχυντικών ουσιών που δίνουν οι Αμερικανοί στα κοτόπουλά τους. Ορισμένες φορές μάλιστα μπλόκαραν για κάποιο χρονικό διάστημα την κατανάλωση αυτών των κοτόπουλων στη Ρωσία. Τελικά, όμως, κάτω από μεγάλες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις η διάθεση των «ποδιών του Μπους» συνεχίζεται κανονικά. Φέτος, για παράδειγμα, το 70% των 774.000 τόνων κοτόπουλου που θα εισαγάγει η Ρωσία, θα είναι από τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας και αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ φρόντισε να μην αφήσει περιθώρια ότι το θέμα θα «διευθετηθεί» υπέρ της απρόσκοπτης εισαγωγής αυτών των προϊόντων στη Ρωσία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Α. Γκορντέεφ, μια κοινή ομάδα Ρώσων και Αμερικανών κτηνιάτρων επιθεωρεί αυτήν την εποχή όλα τα πτηνοτροφεία των ΗΠΑ, από τα οποία εισάγονται στη Ρωσία κοτόπουλα. Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε πως έως την 1/7/2003 «η επιθεώρηση θα έχει τελειώσει χωρίς τη διακοπή του εμπορίου».

Αμερικανικά μεταλλαγμένα προϊόντα στη ρωσική αγορά;

Την ίδια ώρα πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έκλεισαν συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν την προώθηση στη ρωσική αγορά των μεταλλαγμένων προϊόντων καθώς και της τεχνολογίας για την καλλιέργειά τους. Στη συνέντευξή του στους Ρώσους δημοσιογράφους ο Α. Γκορντέεφ σημείωσε πως «το πρόβλημα των μεταλλαγμένων προϊόντων και οργανισμών είναι σήμερα ιδιαίτερα οξυμένο και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων». Κατά τη γνώμη όμως του Ρώσου υπουργού Γεωργίας: «Στο πρόβλημα αυτό πιο πολύ βαραίνει η πολιτική πλευρά παρά η επιστημονική».

Οπως σημειώνουν τα ΜΜΕ, στην Ουάσιγκτον σοβαρά ενδιαφέρονται για τη ρωσική αγορά ύστερα από τους περιορισμούς για τα αμερικανικά μεταλλαγμένα προϊόντα που ισχύουν σε Ευρώπη, Κίνα και Ινδία. Τώρα οι Αμερικανοί ψάχνουν καινούριους προοπτικούς συνεταίρους για τη συνεργασία τους στον κλάδο αυτό. Οπως είπε ο Α. Γκορντέεφ, η Ρωσία «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη συνεργασία αυτή».

«Το πιο πιθανό είναι ότι στις ΗΠΑ, πρώτα απ' όλα, να έγινε λόγος για άμεση καλλιέργεια των μεταλλαγμένων προϊόντων στη Ρωσία», θεωρεί ο Ιβάν Μπλόκοφ, διευθυντής της «Γκρινπίς» στη Ρωσία. Οπως σημείωσε ο ίδιος, «η αμερικανική χημικο-αγροτική εταιρία "Monsanto" προσπαθεί χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα να μπει στη ρωσική αγορά». Χαρακτηριστικό είναι ότι η ποσότητα της μεταλλαγμένης σόγιας που εισάγεται από τις ΗΠΑ στη Ρωσία αυξήθηκε μέσα στα τελευταία 3 χρόνια κατά 100 φορές! Ετσι η αμερικανική σόγια αποτελεί σήμερα περίπου το 70% όλης της σόγιας, που πουλιέται στη ρωσική αγορά.

Στο μεταξύ, και στη Ρωσία υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν τα μεταλλαγμένα προϊόντα είναι ακίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Οι Ρώσοι ειδικοί έκαναν πειράματα με ποντίκια τα οποία τρέφονταν με μεταλλαγμένες πατάτες (τέτοιες πατάτες ετοιμάζονται να εισαγάγουν από κοινού στην ντόπια γεωργία η αμερικανική εταιρία «Monsanto» και το ρωσικό κέντρο «Μπιοϊνζινίρινγκ»). Σύμφωνα με τα λόγια του Ι. Μπλόκοφ στην ιστο-εφημερίδα press.try.md, στα πειραματόζωα σημειώθηκαν ανεπανόρθωτες αλλαγές στα σπλάχνα και στο αίμα. Οι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν πως αυτές οι πατάτες μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες παρενέργειες στον οργανισμό του ανθρώπου. Εκτός από αυτό, τα μεταλλαγμένα φυτά μπορούν να προξενήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο οικολογικό σύστημα και να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το «Ροσμπάλτ», το Οικολογικό Κέντρο των Ουραλίων υπολογίζει πως ήδη το 5% των τροφίμων που πουλιούνται στη Ρωσία είναι μεταλλαγμένα. Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει πως υπάρχουν ακόμη και θάνατοι από αλλεργική αντίδραση σε μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Η σημερινή ηγεσία της καπιταλιστικής Ρωσίας δε φαίνεται όμως να ενοχλείται από τέτοιες καταγγελίες για τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στην υγεία του ρωσικού λαού από την πολιτική της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα των τροφίμων. Χρησιμοποιεί μάλιστα το θέμα της εισαγωγής στη Ρωσία των αμερικανικών προϊόντων σαν ένα ακόμη «τραπουλόχαρτο» στο παιχνίδι των διεθνών σχέσεων, με «πυξίδα» πάντα το συμφέρον των καπιταλιστών, Αμερικανών και Ρώσων, που «αβγαταίνουν» τα κέρδη τους από την ανάπτυξη αυτών των εμπορικών σχέσεων, σε βάρος βέβαια της υγείας των πολιτών.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ