Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
Τα πήρε όλα κι έφυγε... .

Ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Παλιατζή» και «Ταξιτζή»; Στον Στράτο Διονυσίου, στον βάρδο του λαϊκού τραγουδιού, που φέτος συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατό του, είναι αφιερωμένη αύριο η εκπομπή του «902 Αριστερά στα FM» «Ποιητική αδεία».

Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στις 8 Νοέμβρη στη Νιγρίτα Σερρών και ήταν παιδί φτωχής οικογένειας προσφύγων, η οποία υπέστη διάφορους διωγμούς, καθώς ο πατέρας του, ο Αγγελος, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μετά το θάνατο του πατέρα του θα βγει στη βιοπάλη, αλλά τ' όνειρό του ήταν να γίνει τραγουδιστής. Οι πρώτοι που τον άκουσαν, όταν ο Διονυσίου ζούσε στη Θεσσαλονικη, ήταν ο Γιώργος Μητσάκης και ο Τάκης Μπίνης.

Το 1959 εμφανίστηκε ως επαγγελματίας τραγουδιστής στη «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης με την Καίτη Γκρέι, που αργότερα τον βοήθησε να έρθει στην Αθήνα. Η πρώτη του εμφάνιση στην πρωτεύουσα ήταν στον «Αστέρα» στα Γερμανικά της Κοκκινιάς, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος 45 στροφών με το τραγούδι «Δεν είμαι ένοχος».

Σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσε η συνεργασία του με τον Ακη Πάνου το 1966, ενώ ακόμη μια σημαντική στιγμή για την καριέρα του ήταν το τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου».

Μετά από μια δικαστική περιπέτεια, που τον οδήγησε για κάποιο διάστημα στη φυλακή, ο Στράτος Διονυσίου ξεκίνησε μια «δεύτερη» καριέρα από το 1976 και μετά, ενώ ο ίδιος χαρακτήριζε τη δεκαετία '80-'90 «χρυσή» περίοδο. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, τραγούδησε δεκάδες τραγούδια που έγιναν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες και τον έφεραν στην πρώτη γραμμή των μεγάλων λαϊκών βάρδων. Το «τελευταίο» χειροκρότημα για εκείνον ήταν στις 11 Μάη του 1990.

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης (Κυριακή, «902 Αριστερά στα FM» στις 18.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ