Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σκοτώνουν» τη δημιουργία

Την προστασία των δημιουργών και των πνευματικών δικαιωμάτων και όχι την ενίσχυση του κέρδους από τον πολιτισμό θα έπρεπε να προτάξει η Ελληνική Προεδρία στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς των φωτογράφων.

Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων σημειώνουν ότι «στο κείμενο "προτεραιοτήτων" που παρουσιάζει θα έπρεπε να κυριαρχούν οι όροι "δημιουργός", "καλλιτέχνης" και "καλλιτεχνική δημιουργία" αντί "αγορά", "πολιτιστικό προϊόν" και "πολιτιστική βιομηχανία". Πιστεύουμε ακόμη πως εκείνο που πρέπει να ενισχύεται και να προστατεύεται είναι όχι οι οικονομικοί μηχανισμοί, αλλά οι δημιουργοί και τα πνευματικά τους δικαιώματα».

Οι φορείς αναφέρονται και στο μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν οι φωτογράφοι και όλοι οι δημιουργοί με την αναδρομική κατάργηση της εύλογης αμοιβής - αποζημίωσής τους για αναπαραγωγή των έργων τους προς ιδιωτική χρήση, επί της τιμής πώλησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η απώλεια για τους φωτογράφους είναι τεράστιο, αφού, με στοιχεία του 2002, παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι «κυκλοφορούν» 25 δισ. φωτογραφίες σε υπολογιστές και πραγματοποιήθηκαν τρισεκατομμύρια ιδιωτικών, ηλεκτρονικών αναπαραγωγών τους.

«"Πολιτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο" δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ύπαρξη δημιουργών, που μπορούν να επιβιώσουν μόνο με θεσμοθετημένη αποζημίωση της δύσκολα ελεγχόμενης πλέον αναπαραγωγής των έργων τους, μέσω των νέων τεχνολογιών, για ιδιωτική χρήση», τονίζουν οι φωτογράφοι και καλούν την κυβέρνηση να επαναφέρει τη διάταξη με εύλογη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ