Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Αγριες ψυχές»

Η Τερέζ μια νεαρή γυναίκα από την επαρχία το σκάει μαζί με το μνηστήρα της προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στη μεγάλη πόλη. Εκεί συνειδητοποιεί ότι το πνεύμα της είναι ανεξέλεγκτο. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να την κοντρολάρει. Η Τερέζ συναντά την εξίσου αδάμαστη μαντάμ Νιμάνς, την εκλεπτυσμένη και μυστηριώδη ευεργέτιδα της πόλης. Μια έντονη σχέση γεννιέται ανάμεσά τους που βασίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό. Μέχρι που ο άντρας της Τερέζ αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη των Νιμάνς και τους ληστεύει.

Ο Ραούλ Ρουίζ παραγωγικότατος, με έναν τεράστιο όγκο ταινιών στη φιλμογραφία του, στην Ελλάδα μόλις το 1996 προβλήθηκε ταινία του, το «Τρεις ζωές κι ένας μόνο θάνατος» με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Το σουρεαλιστικό στοιχείο απασχόλησε συχνά τον Ρουίζ και είναι ευδιάκριτο και στις επόμενες ταινίες του «Γενεαλογία ενός εγκλήματος» με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ και «Η κωμωδία της αθωότητας» με πρωταγωνίστρια της Ιζαμπέλ Ιπέρ. Πέρα από την ενασχόλησή του με τον κόσμο του παράλογου ο Ρουίζ καταπιάστηκε και με τη μεταφορά στον κινηματογράφο γνωστών γαλλικών μυθιστορημάτων. Οι «Αγριες ψυχές» αποτελούν κι αυτές διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Ζαν Τζιόνο.

Ο Χιλιανός Ραούλ Ρουίζ, γνώστης της γαλλικής κουλτούρας, στις «Αγριες ψυχές» αφήνει τις παλιές «σουρεαλιστικές» του συνήθειες και προσεγγίζει το θέμα της ταινίας του κάτω από άλλο πρίσμα. Χωρίς να ξεφεύγει από τις αρχικές γραμμές του μυθιστορήματος γίνεται περιγραφικός και η σκηνοθεσία του μοιάζει περισσότερο με αφήγηση μιας ιστορίας, με αποτέλεσμα σε ορισμένες στιγμές να γίνεται κουραστικός, αφού οι ανατροπές που θα μπορούσαν να κάνουν τη «διαφορά» και να κρατήσουν το θεατή δεν είναι τόσο δυνατές και τεκμηριωμένες... Οι «Αγριες ψυχές» έχουν καλή φωτογραφία, αφού οι σκηνές της γαλλικής επαρχίας είναι μαγευτικές και καλές υποκριτικές στιγμές από τον Τζον Μάλκοβιτς. Αν έχετε αρετή υπομονή και θαυμάζετε το γαλλικό κινηματογράφο τότε μην τη χάσετε. Αν και δε θα τη θυμάστε για αρκετό καιρό...

«Les Ames Fortes»: Περιπέτεια εποχής γαλλικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Ραούλ Ρουίζ. Με τους: Λετίσια Κάστα, Τζον Μάλκοβιτς, Φρεντερίκ Ντιφεντάλ, Αριέλ Ντομπάσλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ