Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δουλιά, μέχρι θανάτου!
  • Κι άλλος οικοδόμος νεκρός σ' ένα από τα οικοδομικά συγκροτήματα που χτίζουν εταιρίες εργολάβων στη Λάρισα
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας και η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων σ' αυτούς τους χώρους είναι οι αιτίες των «εργατικών ατυχημάτων», καταγγέλλουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Με σάρκες και αίμα εργατών χτίζονται τα μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα στη Λάρισα, καθώς σ' αυτούς τους χώρους δουλιάς έχουμε συχνά θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα». Χτες, σ' ένα από αυτά τα συγκροτήματα που ανεγείρει η εταιρία «Domos Κατασκευαστική Α.Ε.» - πολιτικός μηχανικός είναι ο Ευθ. Μπατάλας - σκοτώθηκε ο 56χρονος οικοδόμος Βασίλ Αργκζίρι, ενώ πριν λίγο καιρό στο οικοδομικό συγκρότημα που χτίζει μια άλλη εταιρία, η «Οικιστικές Αναπτύξεις», είχε σκοτωθεί - την ώρα που δούλευε, ημέρα Κυριακή - ένας άλλος οικοδόμος, ο 46χρονος Γ. Παπαϊωάννου, από το Σκλήθρο Αγιάς.

Οπως καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), αιτίες θανάτου του οικοδόμου είναι η εντατικοποίηση της εργασίας και η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, του ΕΚΛ και της Επιθεώρησης Εργασίας, που έσπευσαν στο χώρο του «ατυχήματος», δε βρήκαν εκεί κανέναν ούτε από την εργοδοσία, αλλά ούτε και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι - προφανώς - θα είχαν λάβει εντολή να φύγουν για να μη διαπιστωθούν από τα αρμόδια όργανα και τους συνδικαλιστές τα αίτια του δυστυχήματος.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ απαιτεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του οικοδόμου και τονίζει πως με τον αγώνα του διεκδικεί μέτρα για τον περιορισμό των «ατυχημάτων». Τέτοια μέτρα είναι:

  • Κατάργηση του καθεστώτος εντατικοποίησης της εργασίας και υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως υλοποιούνται με τα 12ωρα και τα 6ήμερα δουλιάς.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου στους χώρους εργασίας, με στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), με το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό, με άμεση δημιουργία μόνιμων γραφείων της Επιθεώρησης Εργασίας, του ΚΕΠΕΚ και του ΙΚΑ μέσα στους χώρους όλων των μεγάλων έργων.
  • Ποινικές και οικονομικές κι άλλες κυρώσεις στους εργοδότες που αδιαφορούν για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. αύξηση των ασφαλίστρων στο ΙΚΑ από όσες επιχειρήσεις χρεώνονται με εργατικά «ατυχήματα», διακοπή των έργων, όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί, με υποχρέωση του εργοδότη ν' αποδίδει ημερομίσθιο και ασφάλιστρο στους εργαζόμενους, μέχρι την πλήρη υλοποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.).
Το κέρδος σκοτώνει

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το «φαινόμενο» εταιρίες μεγαλοεργολάβων να κατασκευάζουν μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα - πρόκειται για συγκροτήματα πολλών πολυκατοικιών με εκατοντάδες διαμερίσματα, αλλά και οικοδομήματα που προορίζονται για ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, σούπερ μάρκετ κι άλλα κοινόχρηστα κτίρια, που είναι προς πώληση - εμφανίστηκε στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια. Η επέκταση του «φαινομένου» συνδυάζεται, εν πολλοίς, με την «άνθηση» του Χρηματιστηρίου - τότε που κάποιοι λίγοι τα κονόμησαν «χοντρά» και πάρα πολλοί τα 'χασαν όλα - και σχετίζεται, οπωσδήποτε, με το γεγονός ότι την τελευταία 6ετία στη Λάρισα δεν έχει κτιστεί ούτε μια εργατική κατοικία από τον ΟΕΚ, με αποτέλεσμα ν' αυξάνονται οι ανάγκες στέγασης στην περιοχή.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι τα περισσότερα από τα οικόπεδα στα οποία χτίζονται αυτά τα οικοδομικά συγκροτήματα ανήκουν σε τράπεζες, οι οποίες τα απέκτησαν με πλειστηριασμούς επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν κι έκλεισαν.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν αυτά τα έργα βιάζονται να τελειώσουν για ν' αρχίσουν να πωλούν τα πανάκριβα διαμερίσματα και να εισπράττουν. Αποτέλεσμα αυτής της βιασύνης είναι να εντείνεται η εργασία - οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά και τα Σαββατοκύριακα - και ν' αυξάνονται τα εργατικά «ατυχήματα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σφυρηλατηθεί ισχυρό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία (2010-11-18 00:00:00.0)
Εργάτης έπεσε απ' τα 6 μέτρα (2010-08-31 00:00:00.0)
Σαν το σκυλί στ' αμπέλι... (2005-11-30 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους τεχνικούς του Δημοτικού Ραδιοφώνου (2004-03-31 00:00:00.0)
Πρώτα μέτρα ασφάλειας και μετά δουλιά! (2002-01-09 00:00:00.0)
Να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας (1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ