Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Βασίλης Νταϊλιάνης

Στις 23 του Μάη άφησε την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 94 χρόνων, ο παλαίμαχος αγωνιστής κομμουνιστής Βασίλης Νταϊλιάνης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, γεννημένος το 1909 στο χωριό Κυδωνιές Γρεβενών. Η κηδεία του έγινε χτες στη γενέτειρά του.

Παιδί εργατικής οικογένειας, ρίχτηκε από νωρίς στη βιοπάλη. Το χειμώνα του 1932 γίνεται μέλος του Κόμματος, τίτλο που θα κρατήσει μέχρι το θάνατό του.

Με τη δικτατορία του Μεταξά θα συλληφθεί και θα βασανιστεί, ενώ το Σεπτέμβρη του 1940 θα σταλεί στο μέτωπο, απ' όπου επιστρέφει με την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και εγκαθίσταται στις Κυδωνιές. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ στην περιοχή και το Σεπτέμβρη του 1942, με το ψευδώνυμο «Μαύρος Λοχίας», εντάσσεται στην ομάδα του ΕΛΑΣ που δρούσε στην περιοχή, με επικεφαλής τον έφεδρο υπολοχαγό Κυρατζόπουλο Δημήτρη (Φωτεινό) και τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Θεοχαρόπουλο Νίκο (Σκοτίδα). Θα πάρει μέρος σε όλες τις μάχες του ΕΛΑΣ στην περιοχή και το 1943 στέλνεται στη σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ και ονομάζεται ανθυπολοχαγός. Μετά από την αποφοίτησή του από τη σχολή, του ανατίθεται η διοίκηση Λόχου στο απόσπασμα Σινιάτσικου και μ' αυτή την ιδιότητα πολέμησε μέχρι την απελευθέρωση. Το 1946 ξαναβγαίνει στο βουνό με το ΔΣΕ και με το βαθμό του ταγματάρχη παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Η περιφερειακή επιτροπή ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βασίλη Νταϊλιάνη και στη μνήμη του προσφέρει 30 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ