Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους στην καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», αλλά και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της πόλης, ενταγμένη στη δύναμη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις στις εργασιακές τους σχέσεις και τους μισθούς. Να μη δεχτούν ούτε μια απόλυση και, ταυτόχρονα, να δώσουν τον αγώνα τους για τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου με την εφαρμογή 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου από Δευτέρα έως Παρασκευή με πλήρεις αποδοχές και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Και τονίζει ότι στην προσπάθεια αυτή οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας θα έχουν δίπλα τους την εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Κάνει δε σαφές ότι η εξαγορά της κερδοφόρας καπνοβιομηχανίας από την αμερικάνικη πολυεθνική PHILIP MORRIS αποτελεί «φυσιολογική εξέλιξη της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής». «Οι περιβόητες τέσσερις ελευθερίες - συνεχίζει - όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (κίνηση κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικής δύναμης), που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ και το ΣΥΝ, ψήφισαν και εφαρμόζουν, είναι το «"εργαλείο" που χρησιμοποιούν για να αλωνίζουν στην Ελλάδα ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, να εξαγοράζουν, να μεταφέρουν εταιρίες εκτός ελληνικών συνόρων, να τις κλείνουν, να απολύουν εργαζόμενους, να συρρικνώνουν την παραγωγική βάση της χώρας».

Οσο για τα επιχειρήματα που προβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης και άλλων ότι «πρόκειται μια επένδυση» και ότι «κάτι καλύτερο μπορεί να προκύψει», η Συντονιστική επισημαίνει ότι η υπόθεση της ΠΑΛΚΟ, η οποία ξεπουλήθηκε στην πολυεθνική ΣΙΣΣΕΡ, είναι χαρακτηριστική. «Καθησύχαζαν τους εργαζόμενους (εργοδοσία και σωματείο) ότι είναι μια καλή επένδυση και ότι έχουν μέλλον». Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού η πολυεθνική ξεζούμισε το εργατικό δυναμικό, κλείνει την εταιρία και μεταναστεύει.

Τονίζει τις ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων, των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΠ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας (ΟΕΚΕ) και υπογραμμίζει: «Η οργάνωση, η συσπείρωση όλων μας, η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπέρ του ταξικού του πόλου, του ΠΑΜΕ, ο ταξικός προσανατολισμός των αγώνων μας, είναι προϋπόθεση για να βάλουμε τέλος σ' αυτήν την επίθεση. Η αλλαγή της πολιτικής σε κατεύθυνση λαϊκής εξουσίας - λαϊκής οικονομίας, θα κρίνει πολλά για το αύριο, για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ