Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Παιγνίδια κατασκόπων

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Η εφημερίδα Asia Times αναφέρει στο χθεσινό της φύλλο ότι «επανεργοποιείται» η Οργάνωση αλ - Ζουλφικάρ (AZO), της οποία ηγούνταν οι Μουρτάζα και Σαφάρ Μπούτο, γιοι του Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, του πρωθυπουργού που είχε ανατρέψει το 1979 ο στρατηγός Ζία ουλ - Χακ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν πιστεύουν πως πρόκειται για κίνηση, την οποία απεργάστηκε η Raw and Analysis Wing, δηλ. η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών της Ινδίας - ώστε να πλήξουν την κυβέρνηση υπό τον στρατηγό Μουσάραφ. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι αρχές του Πακιστάν ελπίζουν ότι η οργάνωση αλ - Ζουλφικάρ (το Ξίφος) ενδέχεται να αποδιαρθρωθεί λόγω της σύλληψης του Αλί Μοχάμεντ Σονάρα από την αστυνομία για τις εκρήξεις στο Καράτσι πριν 13 χρόνια. Οι αρχές ελπίζουν ότι ο Σονάρα που ανακρίνεται θα τους δώσει σημαντικές πληροφορίες για την επανεργοποίηση της οργάνωσης, με στόχο, όπως λένε οι Πακιστανοί, να δράσει ως «προβοκατόρικη χείρα» της κυβέρνησης της Ινδίας και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μουρτάζα και η Μπεναζίρ Μπούτο είχαν συγκρουστεί με σφοδρότητα, όταν η δεύτερη ήταν πρωθυπουργός κι είχε διατάξει να «παταχθεί» η AZO. Ο αδελφός της, μάλιστα, είχε επιχειρήσει να αναδειχτεί ως πολιτικός της αντίπαλος, ιδρύοντας το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν - Σαχίντ Μπούτο, ως αντίβαρο του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, του οποίου ηγείτο η ιδία. Μυστήριο καλύπτει ακόμη και σήμερα το θάνατο του αδελφού των δύο, Σαμπάζ, στο Παρίσι - υπάρχουν υπόνοιες ότι δηλητηριάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, όσον αφορά στην προσπάθεια «εξομάλυνσης» των σχέσεων, Πακιστάν - Ινδίας μένει να φανεί, πάντως χθες ο Τζορτζ Φερνάντες, ο υπουργός Αμυνας της ινδικής κυβέρνησης, υπαναχώρησε όσον αφορά στην πιθανότητα να αρχίσουν σύντομα οι απευθείας διμερείς συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ