Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κουρδικές «αντιρρήσεις»

ΙΡΜΠΙΛ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι δύο ισχυρότερες ιρακινές κουρδικές παρατάξεις διατυπώνουν «ενστάσεις» όσον αφορά στη νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ, η οποία, όπως έγραψε χτες η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τους αφαιρεί 4 δισ. δολάρια, τα οποία «δικαιωματικά τους ανήκουν», βάσει της διανομής των εσόδων του ιρακινού πετρελαίου. Η εφημερίδα γράφει πως οι Τζαλάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζάνι εξέφρασαν σε επιστολή που απέστειλαν στο νέο Αμερικανό τοποτηρητή Πολ Μπρέμερ την «οργή τους» για την αναδιανομή των αδιάθετων κεφαλαίων από το πρόγραμμα Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων, αλλά και το προταθέν νέο καθεστώς διανομής εσόδων τώρα που αίρονται οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράκ, διά μέσου του αμερικανόπνευστου Ταμείου Ανάπτυξης του Ιράκ.

Κουρδικές πηγές υπονοούσαν ότι το γεγονός πως «παραμερίστηκε» ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ αποβαίνει «σε βάρος τους». Στέλεχος της κουρδικής άτυπης κυβέρνησης έλεγε ότι έχει δημιουργηθεί «μεγάλη σύγχυση» στις αμερικανοκουρδικές σχέσεις.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις Κούρδων-Αράβων στο Κιρκούκ, αλλά και τη χειροτέρευση των σχέσεων Κούρδων- Τουρκίας. Ο Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης, προκάλεσε την οργή του τουρκικού διπλωματικού και στρατιωτικού κατεστημένου όταν είπε - σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV - ότι οι Τούρκοι «θα έπρεπε να αμνηστεύσουν» τα στελέχη του KADEK/PKK, τοποθετήθηκε υπέρ της ίδρυσης «ομοσπονδιακού» Ιράκ και είπε ότι ελπίζει στη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης έως τον Ιούνη. Και αυτά την ώρα που γινόταν γνωστό ότι σε συγκρούσεις στην τουρκοϊρακινή μεθόριο 2 Τούρκοι στρατιώτες κι ένας Κούρδος του KADEK/PKK σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ η Αγκυρα μέσω του πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, Φαρούκ Λούκογλου, διαμήνυε ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις στο Ιράκ «θα παραμείνουν εκεί, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον», για να αντιμετωπιστεί ο «δυνητικός κίνδυνος» που θέτει το KADEK/PKK, ακριβώς.

Οι πιέσεις των στρατηγών προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνονται, με τον επιτελάρχη Χιλμί Οζκιόκ να αξιώνει «ελέγχους» στη μετάδοση προγραμμάτων στα κουρδικά που έχουν εγκριθεί νομικά, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει υποβάλει η ΕΕ - αλλά παραμένουν στα χαρτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ