Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αντεγκλήσεις για τις κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων Κίνας και Ιράν για συνεργασία στην τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων, επέβαλε η κυβέρνηση Μπους, όπως προκύπτει από έγγραφα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το «Reuter», που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι βαρύτερες κυρώσεις αφορούν την επιχείρηση «North China Industries», η οποία μάλιστα είχε προγραμματισμένες εξαγωγές ύψους 100 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία. Η ιρανική επιχείρηση που υφίσταται κυρώσεις είναι ο όμιλος «Shahid Hemmat Industrial Group». Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε πως οι Κινέζοι συνεργάστηκαν «στη μεταφορά υλικού για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει ένταση ενόψει της συνάντησης Μπους - Χου τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Από κινεζικής πλευράς, η «συνεργασία» που επικαλούνται οι Αμερικανοί διαψεύστηκε. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κίνας, η οποία τονίζει πως «κατόπιν ερεύνης διαπιστώθηκε πως η εν λόγω κινεζική επιχείρηση ουδέποτε παρέσχε βοήθεια στο Ιράν στον τομέα αυτό. Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να επιβάλει σε άλλους τη δική της πολιτική και η επιβολή κυρώσεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ