Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ναι» του Ισραήλ μετά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις

Οι συλλήψεις δίνουν και παίρνουν...

Associated Press

Οι συλλήψεις δίνουν και παίρνουν...
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Πολύ πιθανό» χαρακτήριζε ο Τζορτζ Μπους το ενδεχόμενο να επιδιώξει τριμερή συνάντηση με τους Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να «δοθεί ώθηση στην πορεία προς την ειρήνη». Οι δηλώσεις Μπους έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τον «οδικό χάρτη για να τον εγκρίνει». Εννοείται ότι της άρσης της ισραηλινής «επιφυλακτικότητας» προηγήθηκε η γραπτή δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τις ισραηλινές ανησυχίες».

Κατά τα άλλα, στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, λεωφορείο εποίκων έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 έποικοι. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του «οδικού χάρτη», που πραγματοποίησε, χτες, στον καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, στην πόλη της Γάζας.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι έτοιμο να αποδεχτεί τον οδικό χάρτη» δήλωνε, χτες το απόγευμα αλλάζοντας τη στάση του, ο Αριέλ Σαρόν, προαναγγέλλοντας ότι το πόνημα του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου θα εξεταστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πιθανότατα θα εγκριθεί. Το παρασκήνιο, όμως, και το προσκήνιο της συγκεκριμένης αλλαγής είναι εξαιρετικά πλούσιο, τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα χτες, με μια αιφνίδια ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και από τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθιστούσε σαφές ότι «οι ΗΠΑ κατανοούν πλήρως τις ισραηλινές ανησυχίες για τον οδικό χάρτη σχετικά με την ισραηλινή ασφάλεια και θα τις λάβουν πλήρως υπόψη τους». Τόσο ο ίδιος ο Πάουελ όσο και άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τήρησαν την ανωνυμία τους, διευκρίνιζαν πως αυτό δε σημαίνει ότι «θα τροποποιηθεί ο οδικός χάρτης προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ισραηλινές ανησυχίες, αλλά απλώς θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο πλευρών κατά την εφαρμογή του οδικού χάρτη».

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία αλλαγή στον «οδικό χάρτη» και υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ τους διαβεβαίωσαν πως το περιεχόμενό του δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου. Ουδείς, πάντως, ήταν σε θέση να κατανοήσει τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν ανακοινώνουν ότι θα λάβουν υπόψη τις ισραηλινές ανησυχίες χωρίς να αλλάξει ο «οδικός χάρτης», κάτι, όμως, που θεωρείται βέβαιο ότι επιθυμεί το Ισραήλ. Και προφανώς, για να αλλάξει η ισραηλινή στάση «κάποια διαβεβαίωση έλαβε η ισραηλινή ηγεσία» εκτιμούσαν, χτες, αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ