Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αναθεώρηση προς όφελος των μεγάλων

Η Κομισιόν αναθεώρησε τον ορισμό, επιτρέποντας κύκλο εργασιών μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ, υπονομεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη θέση των μικρών επιχειρήσεων

Εχει γίνει πλέον «κοινός τόπος» ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση «μικρομεσαία επιχείρηση» (ΜΜΕ) είναι μια μεγάλη επιχείρηση και για τα ελληνικά δεδομένα. Το αποτέλεσμα αυτής της θεώρησης είναι μια σημαντική στρέβλωση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Είναι αυτοί που πλήττονται από τη φορολογική και «αναπτυξιακή» πολιτική, παίρνουν ψίχουλα επιδοτήσεων και παρ' όλα αυτά ακούνε μεγάλα λόγια για τη στήριξή τους, τη στήριξη των «μικρομεσαίων». Την περασμένη βδομάδα η ΕΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μια επιχείρηση εντάσσεται στις ΜΜΕ και στις επιμέρους κατηγορίες τους, μεγεθύνοντας και από αυτή τη σκοπιά τα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ. Ο νέος ορισμός θα ισχύσει από τη 1η Γενάρη του 2005.

Ο πρώτος κοινός ορισμός σε επίπεδο ΕΕ επιχειρήθηκε και έγινε πραγματικότητα με τη Σύσταση 96/280/ΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είναι αυτές που απασχολούν μέχρι 249 εργαζόμενους, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 40 εκατομμύρια ευρώ και ετήσιο συνολικό ισολογισμό μέχρι 27 εκατομμύρια ευρώ!

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 το πολύ εργαζόμενους και έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 210 χιλιάδες ευρώ ξεπερνούν το 90% των επιχειρήσεων!

Ο νέος ορισμός είναι αποκαλυπτικός για την τάση που διακρίνει την ΕΕ να εντάσσει όλο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των ΜΜΕ και ενδεικτικός για το μέλλον που επιφυλάσσεται στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Αυτές, αν και αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμητικά κομμάτι των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καταδικάζονται στα «ψίχουλα» - για όσες προκύψουν τελικά έστω και αυτά - της ποικιλότροπης ενίσχυσης που διαθέτει η ΕΕ για επιχειρήσεις με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Εξάλλου, ο προσανατολισμός της Κομισιόν στην επιβίωση, ανάπτυξη και επικράτηση των μεγαλύτερων - «βιώσιμων» - επιχειρήσεων απορρέει και από την ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει ότι «διευκολύνονται επίσης οι μειοψηφικές επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων σε ΜΜΕ», καθώς επίσης και ότι θα διευκολύνει «τη συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων και τη συνένωση των δυνάμεών τους». Προσθέτει ότι θα ενισχυθούν και οι επενδύσεις, όταν οι περισσότεροι μικροί ΕΒΕ απλώς συντηρούνται!

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που αποφάσισε η Κομισιόν δεν είναι ριζικές, αλλά κυρίως ενισχυτικές της ισχύουσας σύστασης 96/280/ΕΚ. Η Κομισιόν θεώρησε αναγκαία την αλλαγή ως «απαραίτητη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται και πάλι εκείνη που απασχολεί μέχρι 249 εργαζόμενους. Αυξάνεται ωστόσο ο ετήσιος κύκλος εργασιών από τα 40 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού αυξάνεται επίσης από τα 27 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. ευρώ.

«Μικρή» επιχείρηση θεωρείται σήμερα εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 7 εκατ. ευρώ και ετήσιο συνολικό ισολογισμό έως 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το νέο ορισμό, «μικρή» επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, αλλά ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο συνολικός ισολογισμός της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ!!!

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αλλαγή στον ορισμό της «πολύ μικρής» επιχείρησης. Σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα, τέτοια επιχείρηση νοείται εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Η νέα απόφαση της Κομισιόν διατηρεί τον αριθμό των εργαζομένων, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ωστόσο προσθέτει ένα ακόμη κριτήριο, αυτό του ετήσιου κύκλου εργασιών ή του συνολικού ισολογισμού, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα... 2 εκατ. ευρώ!

Τόσο οι υφιστάμενες, όσο και οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΕ και στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της να χαράζουν και να υλοποιούν πολιτική στο όνομα των «μικρομεσαίων επιχειρηματιών», που στην πράξη όμως ευνοεί κυρίως και βασικά εκείνους που έχουν την ισχυρότερη οικονομική βάση και συνθλίβει τους μικρούς ΕΒΕ. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωσή της, η Κομισιόν προκαλεί, αναφέροντας ότι «αναγνωρίζεται ο ρόλος των πολύ μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», επειδή ο νέος ορισμός «περιλαμβάνει ακριβή χρηματοοικονομικά ανώτατα όρια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις». Αυτά τα όρια είναι τα ...2 εκατ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ