Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Χρυσός Φοίνικας» στον «Ελέφαντα»

Ο Γκας Βαν Σαντ με το «Χρυσό Φοίνικα»

Eurokinissi

Ο Γκας Βαν Σαντ με το «Χρυσό Φοίνικα»
Ο Βαν Σαντ είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 56ου Φεστιβάλ Καννών, καθώς απέσπασε το «Χρυσό Φοίνικα» και το βραβείο σκηνοθεσίας, για την ταινία «Ελέφαντας» που πραγματεύεται την επίθεση δυο νεαρών μαθητών, με νεοναζιστικές πεποιθήσεις, με βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά στο γυμνάσιό τους στην αμερικανική επαρχιακή πόλη Κόλουμπαϊν και το μακελειό που ακολούθησε, γεγονός που πρόσφατα συγκλόνισε την υφήλιο. Η ταινία «Ο απόμερος» (Uzak) του Τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της επιτροπής. Το βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στην 23χρονη Ιρανή Σαμίρα Μαχμάλμπαφ για την ταινία «Στις πέντε το απόγευμα».

Οι Τούρκοι Μουζαφέρ Οζμεντίρ και Μεχμέτ Εμίν Τοπράκ μοιράστηκαν το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τους ρόλους τους στον «Απόμερο» και η Καναδή Μαρί Ζοζέ Κροζ τιμήθηκε με το Βραβείο Ερμηνείας για το ρόλο της στις «Βάρβαρες εισβολές» του συμπατριώτη της Ντενί Αρκάν, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου.

Ο «Χρυσός Φοίνικας» για μικρού μήκους ταινία απονεμήθηκε στην «Cracker bag» του Γκλέντιν Αϊβιν. Το βραβείο της επιτροπής για μικρού μήκους στην ταινία «L' homme sans tete» του Χουάν Σολάνας. Το βραβείο Χρυσής Κάμερας δόθηκε στην ταινία «Reconstruction» του Δανού Κρίστοφερ Μπόε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ