Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Βάζει πλάτες για την ανατροπή του ωραρίου

Η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, δέχεται -με πρόσχημα την Ολυμπιάδα- να μην εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για το ωράριο από τον Ιούλη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004

Πρόθυμους σύμμαχους στις μεθοδεύσεις τους για ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων βρίσκουν οι μεγαλοεργοδότες στην ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η οποία, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και τον... πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσει στα μικρομάγαζα, στρώνει το χαλί για παραπέρα ανατροπές στο θέμα του ωραρίου, αρχής γενομένης από την περίοδο αυτή. Αυτό προκύπτει από την πρόταση της ΕΣΕΕ που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρός της, Χρ. Φώλιας, που προβλέπει για δυόμισι μήνες, πάνω - κάτω από τα μέσα Ιούλη μέχρι τέλος Σεπτέμβρη του 2004, να μην ισχύσει η κοινή υπουργική απόφαση που διέπει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να αποφασίσουν οι φορείς της κάθε πόλης το ωράριο που θα εφαρμοστεί το διάστημα αυτό.

Παρά την προσπάθεια του Χρ. Φώλια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί με τις δηλώσεις του τύπου «αυτόματα από την επομένη κιόλας να επανέλθει χωρίς άλλες διαδικασίες η ισχύς του ωραρίου που ισχύει σήμερα» και τις ανέξοδες κορόνες της μορφής «όσο και να αλλάξει το ωράριο, δεν αλλάζει η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή», η «πρόταση» της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση των μεγαλοεργοδοτών για ανατροπή του σημερινού ωραρίου με ταυτόχρονη ένταση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στρώνει το χαλί για μελλοντικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί και μόνο το γεγονός ότι η πρόταση της ηγεσίας της ΕΣΕΕ δεν περιορίζεται στις λεγόμενες Ολυμπιακές πόλεις, αλλά περιλαμβάνει όλη τη χώρα.

Σχολιάζοντας τα τελευταία λουκέτα σε επιχειρήσεις, ο Χ. Φώλιας μίλησε για «συγκυριακές αποτυχίες επιχειρήσεων» και υποστήριξε ότι «το μέγιστο πρόβλημα της εθνικής οικονομίας είναι ότι το κλίμα το επιχειρηματικό είναι κακό». Πρέπει, είπε ο ίδιος, να δημιουργήσουμε εύκρατο επιχειρηματικό κλίμα, πρέπει να υπάρχουν σταθερές θέσεις εργασίας. Για να καταλήξει πως «πρέπει να αποενοχοποιήσουμε το κέρδος» και ότι «αν οι επιχειρήσεις δεν κερδίζουν θα γίνουν "Σίσσερ Πάλκο" και θα πάνε στο εξωτερικό. Στις προτεραιότητες της ηγεσίας της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας έθεσε τη μείωση κατά 50% της φορολόγησης των επιχειρήσεων, σταδιακά σε μια πενταετία, την ενίσχυση των υποδομών, τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την ένταξη του εμπορίου στο Γ' ΚΠΣ και τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά. Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι εάν δεν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, δεν αποκλείει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ