Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συντριβή αεροσκάφους

Θύματα Ισπανοί στρατιώτες της ISAF

Τούρκοι πυροσβέστες στα συντρίμμια του αεροσκάφους

Associated Press

Τούρκοι πυροσβέστες στα συντρίμμια του αεροσκάφους
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ και ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τουλάχιστον 75 είναι οι νεκροί από την «ανεξήγητη» συντριβή στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, χτες το πρωί, αεροσκάφους «Yak-42» που μετέφερε Ισπανούς στρατιώτες της ISAF από το Αφγανιστάν στη Σαραγόσα.

Η πτώση του τρικινητήριου επιβατικού, που είχε ξεκινήσει από το Μπισέκ της Κιργιζίας την Κυριακή, απέβη μοιραία για τους 62 στρατιωτικούς και το 13μελές πλήρωμα του ρωσικής κατασκευής αεροσκάφους, το οποίο είχε μισθωθεί από ουκρανικές αερογραμμές. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι πιλότοι επιχείρησαν τουλάχιστον 2 φορές να προσεγγίσουν στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, για ανεφοδιασμό, ωστόσο οι συνθήκες ήταν δυσμενείς, καθώς επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων είπε ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί γιατί συνέβη το δυστύχημα, αλλά φυσικά βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα». Ωστόσο, η τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έσπευσε να αποδώσει τα αίτια σε «σφάλμα των πιλότων» που πετούσαν σε «υπερβολικά μεγάλο ύψος». (Για το αν υπήρχε ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο, πάντως, δε δόθηκε καμία πληροφορία...). Ωστόσο, υπήρξε τουλάχιστον μία μαρτυρία αυτόπτη, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» πως είδε το αεροσκάφος «να φλέγεται στον αέρα». Ο μάρτυρας, ένας χωρικός ονόματι Αντίλ Γιλμάζ, είπε πως είδε το «Yak» «να φλέγεται στον αέρα... δύο λεπτά αργότερα άκουσα δυο ισχυρές εκρήξεις, και μετά κι άλλες».

Ο τόπος της συντριβής, κοντά στην πόλη Μάκα, 35 χλμ. από το αεροδρόμιο, ήταν σπαρμένος με τις απανθρακωμένες σορούς των Ισπανών στρατιωτικών και του πληρώματος, και τα συντρίμμια του κομμένου στα δύο αεροσκάφους. Οι 62 Ισπανοί ανήκαν στη δύναμη των 120 ανδρών που είχε στείλει η κυβέρνηση Αθνάρ στο Αφγανιστάν για 4 μήνες, σύμφωνα με το website της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo». Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο, αναχώρησε χθες εσπευσμένα για την Τουρκία με μια ομάδα ιατροδικαστών και μια ομάδα διερεύνησης ατυχημάτων της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συλλυπητήρια για το δυστύχημα απέστειλαν στην Ισπανική κυβέρνηση το Βατικανό και η κυβέρνηση Καρζάι του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ