Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εγκριση υπό όρους και με επιφυλάξεις

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με σημαντικότατες επιφυλάξεις και υπό τον όρο ότι οι Παλαιστίνιοι θα παραιτηθούν από το αίτημά τους περί δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε «τα μέτρα που προβλέπει ο "οδικός χάρτης"». ΗΠΑ και ΕΕ έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει αγώνας δρόμου για τον προγραμματισμό της συνάντησης κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, εντός των προσεχών βδομάδων κατά τη διάρκεια περιοδείας του πρώτου στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, η παλαιστινιακή πλευρά δεν κρύβει τη δυσπιστία και τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις της, καθώς ακόμη και ο ισραηλινός Τύπος επισημαίνει ότι ουσιαστικά ο, υπό όρους, «οδικός χάρτης», που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υποσκάπτει το ίδιο το περιεχόμενο του σχεδίου.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, ο Αριέλ Σαρόν εξασφάλισε -με 12 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 4 αποχές- την έγκριση των «μέτρων που προβλέπει ο "οδικός χάρτης"» από το υπουργικό του συμβούλιο. Οπως υπογράμμιζαν πολλοί αναλυτές, ιδιαίτερη σημασία έχει η συγκεκριμένη διατύπωση, καθώς αφήνει το περιθώριο στην ισραηλινή ηγεσία να αρνηθεί τον «οδικό χάρτη» ως σύνολο, ιδιαίτερα εφόσον της έγκρισης προηγήθηκε η εκπόνηση μνημονίου στο οποίο τονίζεται ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι το αίτημα επιστροφής των 4 εκατομμυρίων προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαρόν κατέστησε σαφές στους υπουργούς του ότι αν δεν υπάρξει έγκριση του «οδικού χάρτη», θα προκληθεί κρίση στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, μίλησε για «μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για το Ισραήλ, που αποδεικνύει τη θέλησή του να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι η εγκατάλειψη του αιτήματος για τους πρόσφυγες είναι προϋπόθεση και κάλεσε τις αραβικές χώρες να «πάρουν απόφαση ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στο έδαφός τους». Ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, καθιστούσε σαφές ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία δήλωση ή κίνηση αν πρώτα η παλαιστινιακή πλευρά δεν «αποδείξει με έργα ότι πατάσσει την τρομοκρατία», ασχέτως αν ο «οδικός χάρτης» προβλέπει ότι θα πρέπει και οι δύο πλευρές, ταυτόχρονα, να αποκηρύξουν τη βία και να δεσμευτούν σε εκατέρωθεν αναγνώριση.

Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχτηκε, χθες, σφοδρή επίθεση από ακροδεξιούς συγκυβερνώντες αλλά και βουλευτές του κόμματός του, στην Κνέσετ, και βρέθηκε στην οξύμωρη, με δεδομένη την άποψή του, θέση να «υπερασπίζει την ειρηνευτική επιλογή του». «Αναγνωρίζω το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος, γιατί δεν μπορούμε επ' αόριστον να έχουμε υπό την κατοχή μας 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους»... «Δεν εκτιμώ τον οδικό χάρτη αλλά είναι το μικρότερο κακό», δήλωνε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Σαρόν υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα να μοιράσουμε τη γη. Δε θα μου πει κανείς ποια εδάφη πρέπει να κρατήσουμε και ποια όχι, είμαι εξίσου δεμένος με αυτά τα εδάφη, όπως όλοι όσοι μου κάνουν αφ' υψηλού μάθημα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Επιφυλάξεις και ικανοποίηση

«Ικανοποίηση» για την ισραηλινή υπουργική απόφαση και «λύπη» για τις επιφυλάξεις, εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετά από τη συνάντησή του, χθες, με το Γάλλο ΥΠΕΞ. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, μίλησε για «θετικό βήμα αλλά ο "οδικός χάρτης" πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει» και τόνισε ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει έρθει σε συνεννόηση με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες αποδέχονται να σταματήσουν τις επιθέσεις όταν ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει και εφαρμόσει, ουσιαστικά, όσα προβλέπει ο «χάρτης». Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, εξέφρασε το φόβο ότι «πρόκειται για άλλον ένα ισραηλινό ελιγμό».

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, από την άλλη, τον οποίο αρνήθηκε να δει ο Σαρόν λόγω της συνάντησής του με τον Αραφάτ, εξέφρασε ικανοποίηση και ζήτησε «συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές. Αν η ασφάλεια μετατραπεί σε μοναδικό στόχο, χωρίς πολιτική προοπτική, τότε θα υποδαυλιστεί η βία». Την ισραηλινή απόφαση χαιρέτισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ανταμ Λιβάιν. Υπό τις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, οι Σαρόν - Αμπάς αναμένεται να συναντηθούν εντός των προσεχών ημερών για να προετοιμάσουν και τη συνάντηση κορυφής με τον Μπους, που πιθανότατα θα γίνει στην Ιορδανία, αφού το Ισραήλ απέρριψε τη λύση της Αιγύπτου, επειδή «είναι εχθρική χώρα».

Στο μεταξύ, δύο σπίτια ανατινάχτηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρόνα, όπου έγιναν και 11 συλλήψεις, ενώ στη Γάζα ένας στρατιώτης τραυματίστηκε όταν Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον του. Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις, «στο περιθώριο των διπλωματικών ελιγμών του Σαρόν, ο στρατός έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά των Ισραηλινών και ξένων φιλειρηνιστών συλλαμβάνοντάς τους, οδηγώντας τους σε δίκες, ανακρίνοντάς τους και θέτοντάς τους τελεσίγραφα απέλασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ