Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΕΣΚΑΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Να μη μετατραπεί ο δήμος σε γηροκομείο

Τις τραγικές επιπτώσεις για την περιοχή από την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΚΑΠ και τις ενδιάμεσες αναθεωρήσεις της, που έχει οδηγήσει στο ερήμωμα των χωριών και στην οικονομική ασφυξία της τοπικής αγοράς, καταγγέλλουν με κοινό τους υπόμνημα ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Δήμος Δεσκάτης Γρεβενών.

Τα προβλήματα για τους 350 καπνοκαλλιεργητές της περιοχής, που αποτελούν και το κύριο στήριγμα της τοπικής οικονομίας, άγγιξαν φέτος «κόκκινο», καθώς η εμπορική τιμή του μπασμά, της κύριας καλλιέργειας στην περιοχή, έκλεισε για το 2002 κατά 40% μειωμένη σε σχέση με πέρσι, λόγω υποεκτίμησης της παραγωγής από τους καπνέμπορους. Την ίδια στιγμή, πάνω από 60 τόνοι καπνού πατάχτηκαν εκτός ποιοτικής σύνθεσης και έμειναν απούλητοι, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις των εμπόρων ότι θα απορροφούνταν το σύνολο της παραγωγής.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, αναφέρεται στο υπόμνημα, τη φετινή χρονιά έκαναν φτερά για τους παραγωγούς συνολικά 250 με 300 εκατομμύρια δραχμές, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις μακροπρόθεσμες απώλειες από την αύξηση του κόστους της νέας παραγωγής και τη μείωση των ποσοστώσεων την επόμενη τριετία, αλλά και το πάγωμα των επιδοτήσεων, που τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζουν μηδενική αύξηση.

Με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή και προκειμένου «να μην καταντήσει ο Δήμος Δεσκάτης γηροκομείο», οι αγρότες απαιτούν την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για το 2002 με αποζημίωση της υποβαθμισμένης λόγω καιρικών συνθηκών παραγωγής, καθώς και να καλυφθούν τα ελλείμματα των ποσοστώσεων και να μην ισχύσει στην επόμενη τριετία η μείωση στις παραγωγές που έπαθαν ζημιά.

Καταγγέλλοντας εξάλλου την πολιτική που επιχειρεί να βάλει «ταφόπλακα» στην καπνοκαλλιέργεια, ζητάνε να μην ισχύσουν τα προτεινόμενα μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, όπως η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και η εθελούσια έξοδος από την καλλιέργεια και να δοθούν βιώσιμες ποσοστώσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ