Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες καθυστερήσεις... οι υπουργικές εξαγγελίες

«Ως πότε χωρίς σχολείο;», διαδήλωσαν οι μαθητές των Πεύκων Θεσσαλονίκης έξω από το χώρο της σύσκεψης των κυβερνητικών στελεχών

Motion Team

«Ως πότε χωρίς σχολείο;», διαδήλωσαν οι μαθητές των Πεύκων Θεσσαλονίκης έξω από το χώρο της σύσκεψης των κυβερνητικών στελεχών
Νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα σχολικής στέγης της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου και ο υφυπουργός Ν. Γκεσούλης. «Πέταξαν το μπαλάκι» της εκτέλεσης του προγράμματος στους δήμους, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επανεξήγγειλε χτες το πρόγραμμα σχολικής στέγης ύψους 70 δισ. δραχμών που είχε ανακοινώσει το 2000 και το οποίο με δική της ευθύνη δεν έχει προχωρήσει.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανακοινώθηκε η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για μεταβίβαση στους δήμους της Θεσσαλονίκης της αρμοδιότητας υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων, δημοπρατήσεων και κατασκευής σχολικών κτιρίων. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί και γραπτώς στους δήμους με τη μορφή προσχεδίου νόμου ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής της ή μη καθώς δε θα είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Οι δήμαρχοι επισήμαναν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν όπως αυτό της έλλειψης χρημάτων, της αδυναμίας πραγματοποίησης απαλλοτριώσεων, της έλλειψης πόρων για δημοπρατήσεις, τις δυσκολίες έγκρισης μελετών κατασκευής σχολικών κτιρίων και δήλωσαν επιφυλάξεις για το αν τελικά θα μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία της υπογραφής των αναγκαίων προγραμματικών συμβάσεων, αφού δεν έχουν χρήματα. Ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Διονύσης Ψωμιάδης ανέφερε ενδεικτικά: «Εχουμε 80 ώριμα έργα σχολικής στέγης ύψους 7 δισ. αλλά τα χρήματα δεν ήρθαν, χρωστάμε ακόμη για έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Νομαρχιακή αρχή». Η απάντηση που πήραν ήταν πως θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, ποσά και ευθύνες στους δήμους αλλά τα χρήματα δε θα απορροφηθούν αν δεν παραδοθούν έργα...

Μαθητές στους δρόμους

Την ίδια ώρα, γονείς δάσκαλοι και μαθητές των δημοτικών σχολείων της Κοινότητας Πεύκων, διαδήλωναν έξω από το χώρο της συνάντησης, απαιτώντας εδώ και τώρα την ανέγερση νέων διδακτηρίων, γιατί το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η αγανάκτηση των γονιών και μαθητών έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής και όλοι δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν αν οι αρμόδιοι δε δεσμευτούν με συγκεκριμένες ημερομηνίες δημοπράτησης και έναρξης των εργασιών για τα δύο σχολικά κτίρια.

Να σημειωθεί ότι το νέο δημοτικό σχολείο έγινε σαν εξατάξιο και σήμερα λειτουργεί σαν 12τάξιο. Στο δε παλαιότερο δημοτικό γίνονται μαθήματα ακόμα και σε ξυλαποθήκες και το Γυμνάσιο λειτουργεί σε 2 ακατάλληλα κτίρια. Με τη ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη των Πεύκων, τα υπάρχοντα σχολεία είναι αδύνατο να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις απαιτήσεις.

Με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών του νέου δημοτικού σχολείου και τη δημοπράτηση του νέου Γυμνασίου - Λυκείου, είναι βέβαια αδύνατο να είναι έτοιμα τα νέα κτίρια το Σεπτέμβρη, όπως υπόσχονταν αρχικά οι αρμόδιοι. Αυτό δημιουργεί τραγικά αδιέξοδα. Η λύση που προτείνουν τώρα οι αρμόδιοι είναι η εφαρμογή διπλής βάρδιας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ