Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κύμα απεργιών για το συνταξιοδοτικό

Eurokinissi

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με κύμα αλυσιδωτών απεργιακών κινητοποιήσεων απειλούν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που βρίσκονται, πλέον, σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν και τα σχέδιά της για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για πολλοστή φορά, την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, με το πλήθος, στο Παρίσι, να αγγίζει, σύμφωνα με τα συνδικάτα, το ένα εκατομμύριο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη συνδικάτων, των οποίων οι ηγεσίες έχουν συναινέσει με τα σχέδια μεταρρύθμισης, όπως είναι η CFDT. Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί άλλη μια προειδοποιητική απεργία σε πολλούς κλάδους του δημοσίου τομέα, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση Ραφαρέν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας της δυσανάλογης αύξησης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζομένους. Το σχέδιο της κυβέρνησης Ραφαρέν προβλέπει σταδιακή αύξηση τόσο των εισφορών των εργαζομένων όσο και του ορίου συνταξιοδότησης από τα 35 χρόνια εργασίας που ισχύει σήμερα στα 42 χρόνια εργασίας. Τα συνδικάτα αντιτείνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ