Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Διαχειριστικές» επαφές

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο πρόβλημα διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου μετά τη συνάντησή τους

Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο δεν επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αντίθετα, όπως ομολογείται στους κυβερνητικούς και διπλωματικούς «διαδρόμους», η ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, οδηγεί ταχύτερα στην παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης.

Στο πλαίσιο της εμφάνισης μιας εικόνας «στενής συνεργασίας» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κύπρου επισκέπτεται την Ελλάδα και χτες πραγματοποίησε την τρίτη, σε διάστημα ενός μήνα, συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Στη συνάντηση, σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά ο Κ. Σημίτης και ο Τάσος Παπαδόπουλος, εξετάστηκε η στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και η ανάλυση της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα και το ψευδοκράτος. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ο Κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι κοινός στόχος των δυο κυβερνήσεων είναι να αποτελέσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού.

Ελλάδα και Κύπρος καταλήγουν στην κοινή εκτίμηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ότι η μερική διευκόλυνση της διακίνησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από το ψευδοκράτος «δεν αποσκοπεί στη λύση του Κυπριακού αλλά συνιστά κινήσεις εντυπωσιασμού που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, στην άμβλυνση των πιέσεων που ασκούνται στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» και «επιδιώκουν επίσης να απεμπλέξουν το Κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ και να το αποδιεθνοποιήσουν σταδιακά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και επιδιώκουν την επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και του τελευταίου ψηφίσματος του Οργανισμού.

Ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος, ενώ χαρακτήρισε λάθος τακτική την ανάληψη από τη Λευκωσία πρωτοβουλίας για την επανέναρξη των συνομιλιών εξηγώντας ότι επανέναρξη συνομιλιών χωρίς προηγούμενη μεταβολή της στάσης της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είχε ως αποτέλεσμα να εκφυλιστεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, εάν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις για να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς ενόψει του Μάη του 2004 - οπότε η Κύπρος καθίσταται πλήρες μέλος της ΕΕ - ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται.

«Είναι ανάγκη να αλλάξουν και τα κείμενα που έχουν ετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει προεργασία και επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα θα πει τη γνώμη της ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη Λευκωσία.

Ο Ν. Αναστασιάδης πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Στις προχθεσινές εκλογές, στις οποίες, για πρώτη φορά, τα μέλη του κόμματος ΔΗΣΥ προσήλθαν απ' ευθείας στις κάλπες, ο κ. Αναστασιάδης επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επόμενη τετραετία, με ποσοστό 55%, έναντι 45% του Ιωάννη Κασουλίδη.

Αναπληρωτής πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επικράτησε του αντιπάλου του, Ουράνιου Ιωαννίδη, με 74%.

Στις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων εκλέχτηκαν ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Σωκράτης Χάσικος και η Καίτη Κληρίδη. Δεν εκλέχτηκαν ο Ρίκος Ερωτοκρίτου και ο Χρίστος Ρότσας.

Στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ με σειρά επιτυχίας εκλέχτηκαν οι εξής: Κατερίνα Παντελίδου, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Μάνθος Μαυρομμάτης, Ισίδωρος Μακρίδης, Γιάννης Ιωάννου, Νίκη Σαββίδου, Δημήτρης Ταλιαδώρος, Κυριάκος Αναστασιάδης, Σωτήρης Δράκος και Λία Γεωργιάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ