Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτικό το ζήτημα των σκουπιδιών

Εκδήλωση - σύσκεψη διοργάνωσε χτες η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλώντας σε συντονισμένο αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια

Η ανάγκη της σύγκρουσης και της ανατροπής της ολέθριας πολιτικής, για τη δημόσια υγεία, που απεργάζεται η κυβέρνηση, με τη συμπόρευση της ΝΔ και του ΣΥΝ, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήταν το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από τη σχετική χτεσινή εκδήλωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Παράλληλα, στηλιτεύτηκε με συγκεκριμένα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα η άποψη για καύση των απορριμμάτων, που προωθείται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, εντός και εκτός της χώρας μας. Και είναι αυτή ακριβώς, η φιλοσοφία της αγοράς, που η κυβέρνηση μαζί με τους συνοδοιπόρους της (ΝΔ και ΣΥΝ), επιχειρεί να περάσει και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Το ζήτημα της καύσης», ξεκαθάρισε ο Θαν. Παφίλης επικεφαλής της ΝΑΣ και κεντρικός ομιλητής της χτεσινής εκδήλωσης, «είναι θέμα, πρώτα απ' όλα πολιτικό και όχι επιστημονικό, αφού έχουν αποδειχθεί οι καταστροφικές της επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον άνθρωπο».

Για το σημερινό αδιέξοδο, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Θ. Παφίλης, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

Απέναντι στα διογκούμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η ΝΑΣ, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, αντιτάσσει συγκεκριμένες προτάσεις:

Να χωροθετηθούν άμεσα νέοι ΧΥΤΑ, χωρίς τον περιορισμό να είναι μόνον στην Αττική. Η επίλυση να γίνει με διαδικασίες ενημέρωσης και συμμετοχής της ΤΑ, των εργαζομένων και των φορέων τους και όχι με νομοθετικές διαδικασίες (όπως επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση). Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων και να αποκλειστεί η περιοχή Α. Λιοσίων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής. Να αποκατασταθούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Οχι στην καύση (με οποιαδήποτε μέθοδο) των απορριμμάτων. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Να παραμείνει ο ΕΣΔΚΝΑ ο ενιαίος διαδημοτικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Πλούσιος διάλογος

Ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, την ανάγκη να ορθωθεί ένα ξεχωριστό μέτωπο σε αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, στηλίτευσε την άποψη του κοινωνικού και οικονομικού κόστους, αναφορικά με την καύση: «Αυτό που αφορά τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπ. Ζιώγας, επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου» τεκμηρίωσε επιστημονικά τις επιβλαβείς, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, συνέπειες που θα έχει η καύση των απορριμμάτων, ενώ ο Θεοδ. Χίτζογλου, από τους «Οικολόγους χωρίς Σύνορα», μίλησε για την ανάγκη της ανακύκλωσης. Από την πλευρά του ο Κ. Χριστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στο Ιλιον με τη «Συνεργασία Αλλαγή», επισήμανε ότι «χρειάζεται να ενημερωθεί ο κόσμος».

Ο Κ. Παπαπολυχρονίου νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Δυτ. Αττικής, αναφέρθηκε στην ταξική επιλογή της κυβέρνησης να κάνει την περιοχή έναν απέραντο σκουπιδότοπο τη στιγμή «που είναι ήδη υπερκορεσμένη», ενώ ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Αν. Αττικής, είπε ότι η ΝΑΣ είναι η μόνη παράταξη που με συνέπεια υποστηρίζει τις απόψεις της σε αυτό το θέμα.

Ο Γ. Αργυροκαστρίτης, από την «Αριστερή Ανανέωση» τόνισε ότι για το 2004 το ουσιαστικό πρόβλημα θα είναι τα σκουπίδια «κάτι που αποδείχτηκε και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Τέλος, ο Στ. Βαρουτσής, επικεφαλής του τμήματος Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΚΚΕ, επισήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να εφαρμοστούν και στο ζήτημα των απορριμμάτων οι νόμοι της αγοράς.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι με τη ΝΑΣ Ελπ. Παντελάκη και Ηλ. Νικολόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά Κ. Τζατζάνης, Γλυφάδας κ. Χρηστέας, Αργυρούπολης Π. Κυριακίδης, Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, Κορυδαλλού Απ. Συρίγος, Καλλιθέας Β. Δημόπουλος, Δάφνης κ. Κονταργύρης, Περιστερίου Π. Σοφός και Γ. Νάος, Πεύκης Θ. Κακκαβάς, Νίκαιας Ρ. Σκανδάλη, Ηλιούπολης Σ. Λαμπούδη και Ιλίου Γ. Τζανάκης και Ζ. Καλομοίρα. Επίσης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βριλησίων Φ. Αρχιμανδρίτης και ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Κερατσινίου Ελ. Καλογιαννίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναφέρουν τη μέθοδο της καρκινογόνου καύσης (2009-02-07 00:00:00.0)
«Εξω από το Θριάσιο η χωματερή!» (2007-02-06 00:00:00.0)
Κοντά στα λαϊκά προβλήματα (2007-01-26 00:00:00.0)
Να απαιτήσει ο λαός οριστική λύση (2007-01-24 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα σενάρια για καύση (1997-08-26 00:00:00.0)
Παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα (1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ