Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα της ΕΔΥΕΘ στον Βάρναλη

Ο Βάρναλης (αριστερά) και ο Δ. Γληνός (δεξιά)
Ο Βάρναλης (αριστερά) και ο Δ. Γληνός (δεξιά)
O ορμητικός, καυστικός, προφητικός ποιητικός λόγος του Κώστα Βάρναλη μετουσιώθηκε, τη Δευτέρα το βράδυ, με αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή. Το εξαιρετικό θέαμα, το οποίο οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, σε συνεργασία με τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών, παρέσυρε το πυκνό ακροατήριο στις «πολεμίστρες» του «οδηγητή» ποιητή, ώστε «να στεριώσει το βασίλειο της πανανθρώπινης φιλίας».

Ηταν μια μοναδική βραδιά, με προσεκτικά επιλεγμένα αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Βάρναλη, που με εξαιρετική απαγγελία, υποβλητική μουσική επένδυση και συγκλονιστικό τραγούδι, πύρωσαν την καρδιά των θεατών, οι οποίοι συμμετείχαν στα δρώμενα με το συχνό, πηγαίο χειροκρότημα, με το τραγούδι - που φορές, φορές γινόταν μουρμούρισμα και άλλες πάλι δυνατό, σαν κραυγή αδικημένου - και τη συνεχή φλόγα στη ματιά τους.

Ηταν μια βραδιά ανάτασης της ψυχής και τυχεροί όσοι τη χάρηκαν. Οι στίχοι από τον «Οδηγητή» και το «Φως που καίει», ο καυστικός, καταλυτικός διάλογος του Προμηθέα με τον Ιησού και τον Μώμο, η φιλοσοφική και ανατρεπτική «Αληθινή απολογία του Σωκράτη», οι αποκαλυπτικοί στίχοι των «Μοιραίων», του «κυρ Μέντιου», της «Βάρκας του καμπούρη Ανδρέα», οι υπέροχα στοχαστικοί στίχοι στο «Ημερολόγιο της Πηνελόπης», πυρπολούν τη σκέψη, γίνονται γνώση, γίνονται φως.

Η τέλεια ποίηση του «χαλαστή» Βάρναλη, θεατρικά αποδομένη, κάνει κοινωνούς τους λαϊκούς ανθρώπους πως «ένας δεν είναι μα χιλιάδες...». Το αφιέρωμα, λοιπόν, ήταν μια τονωτική πολιτιστική «ένεση» με υλικά από την πνευματική παρακαταθήκη των μεγάλων «οδηγητών» της καθημερινής δράση του λαού για την κοινωνική του απελευθέρωση, για το γκρέμισμα του παλιού και το χτίσιμο του νέου κόσμου.

Αυτή ακριβώς η ζωντανή, η αληθινή τέχνη για το λαό, που πρόβαλαν οι οργανωτές του αφιερώματος, ήταν που προέτρεψε το μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Γληνό να πει ότι «αστράφτει σαν ρομφαία που τη χτυπάει ο ήλιος. Ο ήλιος που τον φωτίζει είναι ο διαλεκτικός υλισμός και η προλεταριακή επανάσταση».

Οι συντελεστές του αφιερώματος ήταν οι: Αννα Σιταρίδου (επιμέλεια κειμένων - σκηνοθεσία), Γιάννης Πρώιος (σκηνικό), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (μουσική σύνθεση και επιμέλεια). Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Νίκος Παναγιωτίδης, Θανάσης Κεραμίδας, Θανάσης Παπαδημητρίου, Δέσποινα Σαρόγλου, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Σταύρος Μπαρτζόκας, Αννα Σιταρίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ