Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θα πιέσει ο Μπους για τον «οδικό χάρτη»

Καταστρέφοντας, σκοτώνοντας και κατεδαφίζοντας... προσεγγίζουν τον «οδικό χάρτη»

Associated Press

Καταστρέφοντας, σκοτώνοντας και κατεδαφίζοντας... προσεγγίζουν τον «οδικό χάρτη»
ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Σε δύο συνόδους κορυφής θα συμμετάσχει ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει, την επόμενη εβδομάδα, στη Μέση Ανατολή με αποκλειστικό, σχεδόν, θέμα τον «οδικό χάρτη». Στο Σαρμ ελ Σέιχ, της Αιγύπτου, στις 3 Ιούνη ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με σειρά Αράβων ηγετών.

Ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της Σ. Αραβίας, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, που πιθανότατα θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, να διατυπώσουν «ξεκάθαρα και επίσημα την πλήρη υποστήριξή τους προς τον "οδικό χάρτη" για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη». Επίσης, ο Μπους αναμένεται να τους ζητήσει «να σταματήσουν άμεσα τη συνεργασία τους με οποιαδήποτε χώρα παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες» και να τους προτρέψει να εργαστούν για την εγκαθίδρυση «κλίματος ασφάλειας στην περιοχή».

Την επόμενη ημέρα, στις 4 Ιούνη, «αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», όπως διευκρίνιζε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, ο Μπους θα μεταβεί στην Ακαμπα της Ιορδανίας, όπου θα συναντηθεί με τους Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς. Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιορδανός μονάρχης. Ο Τζορτζ Μπους θα κλείσει την περιοδεία του με μια στάση στο στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στην Ντόχα του Κατάρ.

9χρονος τραυματισμένος από σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

9χρονος τραυματισμένος από σφαίρες του ισραηλινού στρατού
Το περιεχόμενο της συνόδου της Ακαμπα θα είναι πιθανότατα και ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν, σήμερα, ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, κατά τη δεύτερη συνάντησή τους. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε, χθες, με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο. Μετά το τέλος της συζήτησής τους, ο Αμπάς επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να έχει στενή συνεργασία με τον Γιάσερ Αραφάτ πριν από τη σύνοδο της Ακαμπα, καθώς ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραμένει ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Μαχμούντ Αμπάς τονίζει ότι «είναι αδύνατο να πειστεί ο παλαιστινιακός λαός ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιτύχει κάποια πρόοδο, όσο ο εκλεγμένος νόμιμα πρόεδρός του παραμένει φυλακισμένος μέσα στο αρχηγείο του, κάτι που είναι απαράδεκτο». Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «είναι πολύ σημαντικό οι Παλαιστίνιοι να δουν μια σοβαρή αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του Ισραήλ, όπως θα ήταν ο τερματισμός των δολοφονιών, των κατεδαφίσεων ή η απελευθέρωση κρατουμένων. Αλλωστε, καταλήγει ο Αμπάς, η βία δεν τερματίζεται από τη μία μέρα στην άλλη».

Κατά των προσπαθειών περιθωριοποίησης του Αραφάτ «ενός καθ' όλα νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη» τάχθηκε, χθες, και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, μιλώντας στο πλαίσιο οικονομικής συνόδου για το Παλαιστινιακό, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

Δριμύ «κατηγορώ»

Καταγγελία εξέδωσαν, χθες, από κοινού μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλοντας την ισραηλινή κυβέρνηση για τα κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνει σε βάρος τους με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή ακόμη και να αναστέλλεται ολοκληρωτικά η δράση τους στα παλαιστινιακά εδάφη. Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται ανάμεσα στα άλλα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, χαρακτηρίζεται «αβάσιμη και απαράδεκτη» η δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, σύμφωνα με την οποία στα γραφεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων βρίσκουν «καταφύγιο τρομοκράτες γι' αυτό και θα πρέπει να κλείσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ