Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος των ΗΠΑ έκανε τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέρος, στο οποίο καταπιέζονται και συρρικνώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζεται η διεθνής έννομη τάξη», ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Αμνηστία, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.

KATMANTOY.-- Ελικόπτερο «Mi-17» που μετέφερε ορειβάτες στους πρόποδες του Εβερεστ στο Νεπάλ συνετρίβη χτες και τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ο πιλότος και άλλος ένας επιβαίνων. Στο Εβερεστ καταφθάνουν εκατοντάδες ορειβάτες για να τιμήσουν την 50ή επέτειο της ανάβασης στην κορυφή του.

ΠΝΟΜ ΠΕΧΝ.-- Οι αρχές της Καμπότζης συνέλαβαν χτες έξω από τζαμί της πρωτεύουσας έναν Αιγύπτιο και δύο Ταϊλανδούς, κατηγορώντας τους για ένταξη στην ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση «Τζεμάγια Ισλαμίγια».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μόλις πενήντα χιλιόμετρα έξω απ' την Ουάσιγκτον, ομάδες βιολογικού καθαρισμού περιοχής πλησίον του Φρουρίου Ντέντρικ (όπου το Πεντάγωνο διατηρεί εργαστήρια βιολογικού πολέμου) εντόπισαν 2.000 τόνους επικίνδυνων βιολογικών αποβλήτων, ανάμεσά τους ήταν βάκιλοι άνθρακα και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως brucella melitensis (προκαλούν μία μορφή ιογενούς γρίπης) και klebsiella (αιτία πρόκλησης μίας μορφής πνευμονίας)!

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Το υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο πλοίο «Polisini-I» προσέκρουσε σε πλωτό εστιατόριο και άλλα τρία πλοιάρια αγκυροβολημένα στην ευρωπαϊκή ακτή της Ισταμπούλ, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το πλωτό εστιατόριο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αγνωστοι πυροδότησαν με τηλεχειρισμό εκρηκτικό μηχανισμό καθώς διερχόταν όχημα με Αμερικανούς στρατιώτες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Στην Γκαρντέζ, άγνωστοι εξαπέλυσαν δύο ρουκέτες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τις δύο ενέργειες.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Νόμο για τη συγκέντρωση των περίπου 500.000 παράνομων όπλων που διαθέτουν πολίτες εντός 45 ημερών ψήφισε χτες η Βουλή της ΠΓΔΜ. Η Βουλή των Σκοπίων θεωρεί ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι εντάσεις και τα ένοπλα επεισόδια κυρίως μεταξύ Αλβανών πρώην αυτονομιστών και των αρχών της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νομοσχέδιο που εμποδίζει τις γενετικές διακρίσεις της εργοδοσίας και των ασφαλιστικών εταιριών έναντι όσων υγιών εργαζομένων έχουν «φάκελο» γονιδιακής προδιάθεσης σε ανίατες και μη ασθένειες ψήφισε χτες ομόφωνα αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί συντόμως προς ψήφιση και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, φέροντας την υποστήριξη Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών και του υπουργού Υγείας, Τόμι Θόμσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ