Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι «σάλιαγκοι» της εξουσίας

Μια αμφίπλευρη επέμβαση καταρράκτη, με εμπόδισε να διαβάσω, μόλις κυκλοφόρησε, το βιβλίο του έμπειρου, έγκριτου και προπαντός έντιμου συναδέλφου Δημήτρη Παπαναγιώτου «Γωνία χωρίς στροφή - ιστορίες ανθρώπων. Επιμέλεια Βάσως Κυριαζάκου - Εξώφυλλο Αντ. Αγγελάκης. Εκδόσεις Καστανιώτη.

Με την πολύχρονη δημοσιογραφική εμπειρία του, άλλοτε ως ρεπόρτερ, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής εφημερίδων και άλλων εντύπων, συγγραφέας και τα τελευταία χρόνια, ως υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μέσα από τα δεκατρία διηγήματά του, προβάλλει κυρίως την εικόνα των συμβιβασμένων και υποταγμένων «προς ίδιον όφελος». Των συμβιβασμένων εκείνων ανθρώπων που ελίσσονται και ανελίσσονται ως γλοιώδεις «κοχλιοί». Και στηλιτεύει καυστικά τη χούντα και τα παράγωγά της, χωρίς ν' αφήνει απ' έξω τους «οπορτουνιστές» των μεταπολιτευτικών εξελίξεων.

Τα μικρά ιντερμέδια διαπροσωπικών σχέσεων και μικροαναφορών ερωτικού χαρακτήρα, δεν αφήνουν αμφιβολία για τον κεντρικό του αυτό στόχο, όπως διαφαίνεται και από τους τίτλους των «προσώπων» που περιγράφει, όπως: ο κύριος τελετάρχης, η κυρία υποστρατήγου, ο οδοντίατρος - πολιτευτής, ο τραπεζικός που αγόραζε όνειρα, ο συνοικεσιάρχης, ο «παλιός» δημοσιογράφος και η «νέα» δημοσιογραφία, ο χουντικός χωροφύλαξ, ο μεγαλοεργολάβος κ.ο.κ. Μέχρις ότου, όπως και ο τίτλος του βιβλίου του, επισημαίνει «η πορεία κάποιων οδηγηθεί σε γωνία, χωρίς στροφή...».

Ακροτελεύτιο και χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στο βιβλίο του:

«Αργά τη νύχτα των πρώτων ελεύθερων εκλογών, καθώς προχωρεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, σκάει η έκπληξη:

Ο μεγαλοεργολάβος (τάδε και πρώην χουντικός) εκλέγεται βουλευτής, ενώ ο αντιστασιακός (δείνα), για δυο δεκάδες σταυρούς, μένει εκτός της νέας Βουλής.

(Η ιστορία είναι αληθινή 95%)».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ